Gooien stenen kan tot aanklacht moord leiden
Het gooien van stenen naar rijdende auto’s waardoor een inzittende om het leven komt, kan leiden tot een aanklacht wegens moord. Tenminste, als er sprake is van opzettelijk en met voorbedachten rade een ander van het leven beroven.
Dat heeft hoogleraar strafrecht Th. de Roos, verbonden aan de Universiteit van Leiden, maandag gezegd. Hij baseerde zich daarbij op artikel 289 van het Wetboek van Strafrecht.
In de nacht van zondag op maandag kwam een 30-jarige automobiliste om het leven doordat iemand een stuk stoeptegel vanaf een viaduct over de A4 (Amsterdam-Rijswijk) gooide. Nog onbekend is wie het misdrijf op zijn geweten heeft en wat het motief was.
Het gebeurt vaker dat mensen stenen of andere voorwerpen vanaf viaducten gooien naar het passerende verkeer onder hen. Meestal gaat het om jongeren. In sommige gevallen kan justitie poging tot doodslag ten laste leggen, in andere openlijke geweldpleging. Kinderen onder de 16 jaar bij wie poging tot doodslag wordt bewezen, krijgen maximaal een jaar jeugddetentie.
Ook het spoor is geregeld doelwit van vandalisme. Minister Peijs en de Nederlands Spoorwegen kondigden eind vorig jaar maatregelen aan om dit tegen te gaan. De rails worden minder toegankelijk en er komt meer toezicht. Het afgelopen jaar waren er diverse grote incidenten, in totaal waren er een kleine 500 meldingen van onveilige situaties rond de rails. Ongeveer eenderde daarvan betrof vandalisme.
De NS, spoorbeheerder ProRail en de betrokken vakbonden willen een aparte officier van justitie die zich gaat bezighouden met geweld op het spoor. Deze moet de straffen voor bijvoorbeeld vandalen landelijk gelijktrekken. Ook pleit de spoorbranche voor zwaardere straffen. Vandalen komen er volgens de NS nu met te lichte straffen vanaf, hoewel ze reizigers en personeel in gevaar brengen. FNV Bondgenoten heeft een landelijk meldpunt voor vandalisme ingesteld.