Voedingscentrum: Oliebol is ongezond
Oliebollen, appelbeignets en appelflappen bevatten veel calorieën en dragen niet bij aan een gezond voedingspatroon. Oliebollen zijn daarom niet gezond, stelt het Voedingscentrum.
De instelling adviseert er daarom niet te veel van te eten, net als bij koek en snoep. Ze geeft een aantal tips voor het verantwoord bakken van oliebollen.
Gebruik geen hard frituurvet, maar bak in plantaardige oliën zoals zonnebloem- of arachideolie.
Stel de temperatuur van de friteuse in op 175 graden Celsius. Dat voorkomt dat oliebollen te veel olie opnemen.
Bak de oliebollen niet te donker. In aangebrand eten zitten namelijk schadelijke stoffen, zoals acrylamide en PAK’s.
Vervang witte bloem door volkorenmeel. Of kies voor rijstmeel: dan krijg je glutenvrije oliebollen.
Gebruik weinig of geen poedersuiker voor het bestrooien van oliebollen.
Het Voedingscentrum geeft op haar website ook enkele adviezen om gezond de feestdagen door te komen en „decemberkilo’s” te voorkomen.
Voorkom overeten en luister naar je lichaam. Stop met eten als je voldaan bent.
Voor wie het diner organiseert: bedenk minder gangen en ga voor kleinere porties. Zorg ook dat je veel groente in de gerechten verwerkt.
Houd je dagelijks ritme aan van drie maaltijden per dag. Maaltijden overslaan omdat je bijvoorbeeld een uitgebreid diner verwacht, kan ertoe leiden dat je meer ongezonde tussendoortjes eet.
Zet caloriearme recepten op het menu. Zo bevatten magere spekblokjes minder vet dan gewone spekblokjes. Ook van producten als kaas en mayonaise zijn minder vette varianten te koop.
Eet met kleine happen en kauw goed. Door langzamer te eten voel je je sneller vol. Mogelijk heeft dit te maken met de tijd die het eten in je mond blijft. Kies ook voor een kleiner glas. Frisdrank en alcoholische dranken bevatten immers veel calorieën.
Kom in beweging. Maak een winterwandeling of een fietstocht.