Erfgoedorganisaties op de bres voor „mooiste kerk van Gelderland”
Erfgoedorganisaties maken zich zorgen over de voorgenomen sluiting van de rooms-katholieke Willibrorduskerk in Vierakker (gemeente Bronckhorst). Ze beraden zich op mogelijkheden om de kerk en het interieur te behouden voor toekomstige generaties.
Het bestuur van de rooms-katholieke parochie HH. Twaalf Apostelen in de regio Zutphen maakte een jaar geleden bekend dat in de nabije toekomst tien van de dertien parochiekerken, waaronder de kerk in Vierakker, worden gesloten. „Oplopende onderhouds- en exploitatiekosten in combinatie met een daling van het aantal vrijwilligers en afnemende kerkbetrokkenheid brengen ons ertoe dit ingrijpende besluit te nemen.”
Een jaar later is nog geen enkele kerk afgestoten. Het parochiebestuur neemt tijd voor overleg. Dat in Vierakker en enkele andere plaatsen vanaf januari in het weekeinde geen vieringen met een priester meer worden gehouden, wordt gezien als een eerste stap richting kerksluiting. De vieringen in Vierakker werden de laatste tijd bijgewoond door 20 tot 25 personen.
Bond Heemschut, Museum Catharijneconvent in Utrecht en de Nationale Monumentenorganisatie, die onder andere rijksmonumenten beheert die geen rijksfunctie hebben, trekken zich het lot van de Willibrorduskerk aan. De kerk is opgenomen in de ”Top 100 van Monumentale Kerkinterieurs”, een publicatie van Museum Catharijneconvent en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dat biedt een overzicht van „absoluut bijzondere en daarmee behoudenswaardige interieurensembles”.
„Het interieur van de kerk in Vierakker is volledig intact en vormt een sleutelwerk van de neogotiek”, zegt directeur Karel Loeff van Bond Heemschut. De Willibrorduskerk is gebouwd in 1869-1870. De ontwerper van het interieur was de bekende architect Wilhelm Mengelberg (1837-1919). De kerk, die van 2000 tot 2009 werd gerestaureerd, werd in het jaar van de heropening door radioluisteraars van de NCRV uitgekozen als mooiste kerk van de provincie Gelderland.
Het kerkgebouw is een rijksmonument. „Het gebouw is dus beschermd”, aldus Loeff. „Het interieur ook, maar de ‘losse’ interieuronderdelen niet. De altaren, de kroonluchters, het meubilair en de beelden en meer worden verwijderd als de kerk wordt onttrokken aan de eredienst en dan blijft er een ‘lege’ kerk over.”
Bond Heemschut, Museum Catharijneconvent en de Nationale Monumentenorganisatie onderzoeken nu samen met de plaatselijke gemeenschap hoe passend nevengebruik van de kerk mogelijk is terwijl de kerk gebruikt blijft worden voor heilige missen, uitvaarten en trouwdiensten. Loeff: „Op die manier kan de kerk in functie blijven en kunnen de erfgoedwaarden op passende wijze worden behouden.”