Onderzoek NYT: Russische parachutisten achter bloedbad Boetsja
Het bloedbad dat in april werd ontdekt in het Oekraïense Boetsja, werd deels aangericht door een eenheid van Russische parachutisten. The New York Times concludeert dat na ruim acht maanden onderzoek. In mei van dit jaar publiceerde de Amerikaanse krant al video’s die bewezen dat Russische paratroepers betrokken waren bij de executies, maar details ontbraken toen nog.
Uit de reconstructie die The New York Times op basis van getuigenverklaringen, telefoongegevens en talloze video’s heeft gemaakt, komt naar voren dat in de Jabloenska-straat in het voorstadje van Kiev tientallen mensen door de parachutisten om het leven zijn gebracht. Inwoners noemen die straat inmiddels ‘de weg des doods’, aldus verslaggevers van de Amerikaanse krant.
De parachutisten hoorden bij het 234ste luchtaanvalregiment. Hun commandant was luitenant-kolonel Artjom Gorodilov. Het bewijs dat de krant heeft verzameld laat zien dat de executies onderdeel waren van een „opzettelijke en systematische poging” om koste wat het kost een route naar hoofdstad Kiev veilig te stellen. „Soldaten ondervroegen en executeerden ongewapende mannen, doodden mensen die onbewust hun pad kruisten - of het nu kinderen waren die met hun families vluchtten, inwoners die boodschappen hoopten te vinden of mensen die op de fiets naar huis probeerden te komen”, schrijft The New York Times.
Soldaten pakten stelselmatig de telefoons van inwoners af. Die gebruikten zij vervolgens om hun eigen familieleden in Rusland te bellen, ontdekte de krant aan de hand van telefoongegevens. Zo kon ook de identiteit van meer dan twintig Russische militairen door de krant worden achterhaald.
Al met al werd Boetsja ruim een maand bezet. Meer dan vierhonderd mensen kwamen om het leven. „Deze mensen stierven niet in het kruisvuur tussen Russische en Oekraïense troepen, noch werden ze per ongeluk neergeschoten. Ze zijn opzettelijk gedood”, benadrukt de krant.
The New York Times identificeerde ruim dertig mensen die alleen al in de Jabloenska-straat om het leven kwamen en heeft een online eerbetoon voor hen gemaakt.