Librije-kok blijft prijzen ophalen
Topkok Jonnie Boer van restaurant De Librije in Zwolle is in de eerste Nederlandse editie van de GaultMillau-restaurantgids uitgeroepen tot chef van het jaar.
Opnieuw voert hij met zijn team als een topclub de Nederlandse keukencompetitie aan. Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest in Vaassen is belofte van het jaar geworden en restaurant Oud Sluis in Sluis kreeg de meeste punten.
Waar de Nederlandse keuken vorig jaar nog werd opgevoerd in de Beneluxgids is er nu een aparte voor Nederland gekomen. Met 440 keukens, 80 meer dan in de Beneluxeditie vorig jaar, heeft Nederland nu een eigen GaultMillau-vehikel waarop de keukens in de Lage Landen nader worden beschouwd. Dat gebeurde de afgelopen jaren al met de Beneluxeditie, de Michelingids, het jaarlijkse magazine Lekker en de gids IENS.
De Nederlandse editie is maandagochtend op de openingsdag van de Horecava in de Amsterdamse RAI gelanceerd. In de gids staat uitgebreid beschreven wat op het bord komt en hoe de kwaliteit van de wijnkaart is. „De restaurants die tot onze lievelingsadressen kunnen worden gerekend zijn voorzien van een hartje”, aldus GaultMillau. De restaurants zijn beoordeeld met een puntensysteem dat loopt van een tot maximaal twintig punten.
Oud Sluis behaalde 19,5 punt, omdat het een goede vertaling maakt van de Spaanse keuken die op dit moment in Europa de beste koks voortbrengt. Dat het een half puntje meer krijgt dan bijvoorbeeld Parkheuvel in Rotterdam en De Librije in Zwolle zijn details, zegt een woordvoerder: „Het gaat dan om details in extra gebruik van goede producten, maar ook omdat Oud Sluis bij de Belgen hoog genoteerd staat.”
Drie restaurants kwamen in aanmerking voor 18 punten: Beluga in Maastricht, De Bokkedoorns in Overveen en De Lindenhof in Giethoorn, dat een punt is gestegen. „Erg knap hoe een modern restaurant, nieuw neergezet, in zo’n korte tijd kan uitgroeien tot een van de bedevaartplaatsen van culinair Nederland en België”, zeggen de inspecteurs van GaultMillau over Beluga. De gerechten uit de keuken van De Bokkedoorns zijn volgens de inspecteurs elegant, klassiek, maar altijd perfect van smaak en volledig in balans. De Lindenhof wordt gekwalificeerd als een lichte keuken met elegante sausen en gerechten hoog op smaak die zorgen voor een belevenis waar je nu eens niet overvol van thuis komt.
Op de schaal van twintig gaan 17 punten naar Da Vinci in Maasbracht, Inter Scaldes in Kruiningen, voor het eerst aan Olivio te Harderwijk, Imko Binnerts in Rijswijk en De Leest in Vaassen, het restaurant van de eerste Nederlandse ’Belofte van het Jaar’, Jan-Jacob Boerma.