Binnenland

Bemanning schip gered in storm

Een sleepboot van SvitzerWijsmuller, waar het IJmuidense Wijsmuller Salvage deel van uitmaakt, heeft in de nacht van zaterdag op zondag op een kolkende Noordzee de complete bemanning van het Nederlandse vrachtschip De Schieborg gered.

Binnenlandredactie
10 January 2005 11:27Gewijzigd op 14 November 2020 02:05
VLISSINGEN – Schepen op de Westerschelde bij Vlissingen worstelden zaterdag met de harde wind. Foto ANP
VLISSINGEN – Schepen op de Westerschelde bij Vlissingen worstelden zaterdag met de harde wind. Foto ANP

De vijftien opvarenden hadden hun schip ruim 90 kilometer uit de Deense kust verlaten, nadat tijdens de zuidwesterstorm vaten met brandbare stoffen waren gaan schuiven en er brand was ontstaan.

Ongeveer vier uur zaten de zeelieden in een gesloten reddingsboot voordat de sleepboot hen in veiligheid bracht. Helikopters konden door het zware weer niets uitrichten.

Het schip smeult nog na in een barre zee voor de kust van het Deense Esbjerg. Niet eerder dan morgen zal het 184 meter lange roll-on-roll-off-schip naar een haven worden gesleept. Dat heeft een woordvoerder van Wijsmuller Salvage vanmorgen gezegd. De redding van bemanning en schip heeft de IJmuidense bergers veel hoofdbrekens gekost. „De omstandigheden waren bar en boos.”

Wijsmuller heeft nog geen precies beeld van de lading. Er zou zo’n 10.000 ton papier aan boord zijn en verder onder meer chemicaliën, opgeslagen in vaten. Die vaten zouden ook de brand hebben veroorzaakt, nadat ze in de storm waren gaan rollen. Volgens de woordvoerder hebben de drie bergers die aan boord zijn geweest geen giftige stoffen gemeten.

De gevolgen van de storm bleven ook in Nederland niet uit. Door de zuidwesterstorm vielen enkele gewonden. Uitschieters in de wind veroorzaakten her en der schade en overlast. Dakbedekking waaide los en bomen vielen om.

Een 17-jarige Duitser raakte zaterdag op het Erkemederstrand in Zeewolde gewond nadat de harde wind hem en zijn hangglider de lucht in had getrokken. De jongen viel van 8 meter hoogte op het strand. In Leeuwarden werd een vrouw van haar fiets geblazen. Ze raakte bewusteloos en is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

Rond het middaguur zaterdag bereikte de wind aan de kust windkracht 9. In het waddengebied stond korte tijd zelfs windkracht 10 (zware storm). Het KNMI had een weeralarm gegeven wegens de uitschieters in de wind, die veel gevaar kunnen veroorzaken.

In Nijkerk waaiden aluminium platen van daken van zeker vijf woningen. Niemand raakte gewond. In Almere kwamen glasplaten uit de overkapping van het spoorwegstation naar beneden. Op het dak van het station van Enkhuizen ging een antenne van een steunzender van de spoorwegpolitie om.

De storm veroorzaakte in Friesland en Groningen veel schade. De politie meldde dat het vooral ging om losgewaaide onderdelen van daken en omgewaaide bomen, die in twee gevallen auto’s beschadigden.

Het lucht- en het scheepvaartverkeer hadden ook last van het onstuimige weer. Schiphol had tijdelijk maar één startbaan en één landingsbaan beschikbaar, waardoor vertraging ontstond en vluchten uitvielen. De veren tussen Harlingen en Terschelling en Vlieland en tussen Den Helder en Texel voeren minder. De vroege zaterdagafvaart van de snelle veerboot Discovery tussen Hoek van Holland en Harwich werd wegens de ruwe zee geannuleerd.

Het treinverkeer ondervond hinder tussen Deventer en Olst. Daar viel een boom tegen de bovenleiding. Tussen Doetinchem en Winterswijk kwam een boom op het spoor terecht. In Bunnik en Uithuizen waaiden op overgangen spoorbomen kapot.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer