Jongerenorganisatie Bonaire BIT-Lab: excuses voelen dubbel
De excuses voor het slavernijverleden van de Nederlandse regering maandagmiddag voelen „dubbel”, omdat er ook om een heleboel zaken gevraagd is waaraan uiteindelijk geen gehoor is gegeven. Dat zegt Kjelld Kroon van jongerenorganisatie BIT-Lab op Bonaire na de bijeenkomst waarop premier Mark Rutte de excuses had aangeboden bij het Nationaal Archief in Den Haag.
„Aan de ene kant is het fijn om erkenning te hebben en is er met de excuses een startpunt, er wordt nu aandacht aan besteed. Aan de andere kant zijn de excuses niet fijn, omdat er vanuit de gesprekken die we bij het Catshuis gevoerd hebben duidelijk een ander signaal is gegeven”, zegt Kroon. „Er is heel veel gevraagd maar daar is niet naar geluisterd, zoals bepaalde bewindslieden niet naar een bepaalde plek sturen, of het aanpassen van de datum.”
Zo stapten zes Surinaamse organisaties eerder naar de rechter om de excuses te laten uitstellen tot 1 juli 2023. Dan is het 160 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft en 150 jaar geleden dat de laatste tot slaaf gemaakten echt vrij werden. Een rechter wees dat verzoek af. „Daar is aan voorbijgegaan”, aldus Kroon.
Ook vindt Kroon dat het „doorwerken van het koloniale verleden op de eilanden” meer aandacht moet krijgen. „De BES-eilanden vallen nog steeds onder een koloniale verhouding met Nederland.” BES staat voor Bonaire, St. Eustatius en Saba. Zo hebben de eilanden niet dezelfde rechten als gemeenten in Nederland, stelt hij. Ook is er meer armoede en minder sociaal welzijn en zijn de infrastructuur en het onderwijs niet op het niveau van Nederland, zegt hij. „Maar we zijn wel Nederland”, aldus Kroon.
„In mijn eigen land ben ik een minderheid, dat is moeilijk om mee om te gaan. Er wordt ook niks gedaan om de cultuur van de eilanden te beschermen. Dan voelen excuses heel erg als een beginpunt”, besluit Kroon.