Antiracismecoördinator wil dat kabinet excuses in wet vastlegt
Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie (NCRD), is geëmotioneerd over de toespraak van premier Mark Rutte over het slavernijverleden. Baldewsingh is enorm blij met de excuses die Rutte heeft gemaakt voor de rol van de Staat hierin. Dat gebaar helpt in de strijd tegen racisme, verwacht hij. De antiracismecoördinator zou het wel „erg wenselijk vinden dat de excuses in de wet verankerd worden”.
Het vastleggen van de excuses in de wet is volgens Baldewsingh van groot belang, „zodat niemand het in zijn hoofd haalt om het ooit terug te draaien”. Een geroerde Baldewsingh zegt dat Rutte hem „diep in het hart” heeft geraakt, en leiderschap heeft getoond. „Het verhaal staat en is zichtbaar gemaakt. Maak het af”, zegt hij. Dat kan het kabinet doen door excuses in de wet te zetten. Vooralsnog staat dat niet in de kabinetsplannen, maar de NCRD is ervan overtuigd dat Rutte hiervoor zal zorgen. „Hij gaat het doen, daar geloof ik heilig in.”
Rutte zelf wil nog „niet een hard nee of een hard ja” uitspreken over de juridische verankering. „Daar worstelen we mee met die vraag. Dat zal ook ongetwijfeld in het Kamerdebat een rol spelen.” De premier zegt dat het kabinet erover wil „doordenken omdat je moet kijken hoe dat uitwerkt”.
Baldewsingh sprak van een „historisch kippenvelmoment”. Hij is blij dat het kabinet erkent „dat we veel te lang weg hebben gekeken.” Wel zal hij de uitwerking van de plannen kritisch volgen. De excuses zijn niet zomaar een gebaar, maar zullen zijn werk als Nationaal Coördinator, „waar ik de afgelopen periode heel veel voor heb moeten duwen en trekken”, veel makkelijker maken. „Dit helpt verdikkeme enorm”, zegt hij. Het draagt vooral bij aan de realisatie dat er nog veel moet gebeuren.
Belangrijk is volgens Baldewsingh de strijd tegen sociale ongelijkheid en „alledaags racisme” in het bijzonder. Dat werd onder meer zichtbaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onderzoekers concludeerden recent dat racisme op dat departement een breed verschijnsel is.
De antiracismecoördinator herhaalde ook dat hij wil dat 1 juli, waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd, een nationale feestdag wordt. Hij hoopt op een vrije dag „waarbij we de geschiedenis kunnen beleven en kunnen doorgeven. Van elkaar kunnen leren”. Hij wil ook dat de koning hierbij elk jaar betrokken is.