Britse regering zet ruim duizend militairen in tijdens stakingen
De Britse regering zet rond de feestdagen zo’n 1200 militairen in om er voor te zorgen dat de eerstelijns hulpdiensten niet ontregeld worden tijdens de aangekondigde stakingen, schrijft de BBC. De militairen worden onder meer ingezet om ambulances te besturen en als grensbewakers.
Tijdens stakingen op 21 en 28 december leggen in totaal zo’n 10.000 ambulancemedewerkers in Engeland en Wales hun werk neer. Hiermee willen ze hogere lonen afdwingen. De acties gelden alleen voor meldingen van niet-levensbedreigende situaties. Desondanks heeft de nationale gezondheidsdienst NHS ziekenhuizen gewaarschuwd voor „een omvangrijke ontregeling” van de hulpverlening.
Groot-Brittannië wordt momenteel getroffen door een golf van vakbondsacties in verscheidene sectoren. De stakingen komen op het moment dat arbeiders te maken krijgen met een enorme stijging van de energieprijzen, stijgende rentetarieven en hoge kosten van voedingsmiddelen.
Grensbewakers leggen tussen 23 en 31 december acht keer hun werk neer. Naar verwachting leidt dit onder meer tot problemen voor mensen die tijdens de feestdagen willen reizen.
Vakbonden hebben kritiek geuit op de plannen van de regering. Het militair personeel zou volgens hen niet „voldoende getraind” zijn om de eerstelijnshulp draaiende te houden. Volgens de vakbonden hebben de troepen „al genoeg verantwoordelijkheden” en moeten ze niet in zo’n „vijandige” situatie worden gebracht.