Belangenclub: minder begrip bij ouders voor staking chauffeurs
Kinderen hadden het donderdagochtend weer moeilijk om op het speciaal onderwijs of de dagbesteding te komen. Voor de derde keer in een maand tijd staakten chauffeurs van de busjes. „Nog meer ouders hebben besloten om hun kind thuis te laten omdat ze het wel een beetje zat zijn. Er is vanuit ouders en leerlingen iets minder begrip voor de situatie van chauffeurs”, zegt Elijah Delsink, voorzitter van de vereniging Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO).
De chauffeurs die bij FNV zijn aangesloten, legden donderdag het werk neer. Ze willen onder meer volledig doorbetaald worden als ze ziek zijn. De vakbond dreigt met een meerdaagse staking in januari als de werkgevers niet toegeven. De werkgevers, verenigd in het verbond KNV Zorgvervoer en Taxi, houden vast aan afspraken die met CNV zijn gemaakt. Die vakbond ging wel akkoord met het cao-voorstel.
Door de staking zijn veel kinderen donderdagochtend niet opgehaald. Volgens Delsink moesten anderen soms meer dan anderhalf uur wachten, „waardoor leerlingen en ouders hebben besloten: blijf dan maar thuis. Want moet je op de terugweg ook zo lang wachten?”
Half november hielden chauffeurs van de FNV en CNV samen een regionale staking in Noord-Holland, Overijssel, Gelderland en Zeeland. De FNV hield zo’n twee weken geleden een nieuwe actiedag, verspreid over het hele land.
De LBVSO had de FNV gevraagd om andere acties te houden, waar kinderen niet de dupe van zouden worden. Doordat er nu toch wordt gestaakt, slinkt het begrip. Delsink: „Ook is er minder begrip omdat chauffeurs, op een enkeling na, niet van tevoren wilden aangeven of ze gingen staken. Die informatie is voor onze kinderen cruciaal.” De kinderen die door de staking worden getroffen, kunnen bijvoorbeeld autisme, ADHD of het syndroom van Down hebben. Zij hebben veel structuur in hun dag nodig.