Kamer nadert slotfase van cruciaal debat over nieuwe pensioenwet
De Tweede Kamer doet donderdag een ultieme poging om de wet bij te sturen die het nieuwe pensioenstelsel mogelijk maakt. Partijen zullen in debat met pensioenminister Carola Schouten terugblikken op de ellenlange behandeling die het parlement er al op heeft zitten én zullen nog eens hun visie op de wet uit de doeken doen. Maar ook krijgen Kamerleden de kans om aanpassingsvoorstellen te doen. Het kabinet hoopt dat de Kamer nog voor de kerst over de wet stemt.
Dan zou de Kamer donderdag de wetsbehandeling moeten afronden, maar of dat lukt is onzeker. Debatten over de wet liepen al vaker uit, en moesten soms over meerdere dagen uitgesmeerd worden. De afgelopen tijd richtte de Kamer zich op de zeer technische ‘artikelsgewijze behandeling’, maar politiek is de Kamer nog steeds sterk verdeeld.
Een groot deel van de oppositie is mordicus tegen de komst van het nieuwe stelsel. PVV, SP en Kamerlid Pieter Omtzigt verzetten zich het felst. De coalitie is voorstander van de wet, die voortkomt uit een eerder gesloten pensioenakkoord tussen werkgeversorganisaties en vakbonden. PvdA en GroenLinks steunden dat akkoord, maar hebben nog wel twijfels over de uitwerking van de wet. Zij eisen onder meer dat meer mensen pensioen gaan opbouwen. Schouten zal hun steun nodig hebben om de wet door de Eerste Kamer te loodsen.
Mede met het oog op de senaat, hoopt het kabinet snel op groen licht uit de Tweede Kamer. In mei wordt een nieuwe Eerste Kamer gekozen, en de verwachting is dat de coalitie dan zetels zal verliezen. Daardoor zou de wet in de Eerste Kamer kunnen stranden. Invoering werd al eens uitgesteld.
Het nieuwe pensioenstelsel moet toekomstbestendiger zijn, is een stuk flexibeler en sluit volgens voorstanders beter aan op de arbeidsmarkt. Er komen individuele pensioenpotjes die meer met de beurs meebewegen. In tijden van economische voorspoed kan er dan sneller meer pensioen worden uitgekeerd, bij economische tegenwind zal er sneller worden gekort. De manier van opbouwen verandert, wat risico’s met zich meebrengt, en de Kamer heeft zorgen over de transitie voor pensioenfondsen naar het nieuwe stelsel. Critici vrezen voor een oneerlijke herverdeling van de circa 1500 miljard euro aan pensioenvermogen, wat tot een gang naar de rechter kan leiden.
Accountantsbureau BDO zei deze week ook te vrezen voor overbelasting van het rechtssysteem. Een transitie naar het nieuwe stelsel voor de deadline van 1 januari 2027 is voor veel fondsen onhaalbaar, blijkt uit onderzoek van BDO. De Nederlandsche Bank (DNB) daarentegen bracht juist goed nieuws over het nieuwe stelsel: „grosso modo” krijgen gepensioneerden en werknemers in het nieuwe stelsel meer pensioen dan in het oude. DNB rekende duizenden scenario’s door. Wel brengt het nieuwe stelsel meer risico’s met zich mee, benadrukte de centrale bank woensdag nog tegenover de Kamer.