Economie

Fraude bij bakkers en slachterijen

In Twentse slachterijen werken veel mensen die tegelijk een bijstands-, WW- of WAO-uitkering genieten. Van de slachters zit 13 procent in de bijstand en 23 procent in de WW of WAO. Bij een op de vijf bakkers in Gelderland wordt zwart gewerkt.

ANP
12 April 2002 20:51Gewijzigd op 13 November 2020 23:31

Dat blijkt uit onderzoeken van zogenoemde RIF’s (regionaal interdisciplinair fraudeteam) in beide gebieden. De teams onderzochten 33 slachterijen in Twente en 398 bakkerijen in Gelderland. In Twente gaat het vooral om ingeleende personeelsleden. Daarvan maken de slachterijen veel gebruik.

Vijf op de zes uitleenbedrijven hebben een administratie die niet te vertrouwen is. Zo werden gewerkte uren in de loonadministratie niet verwerkt en uitbetaalde uren ingeboekt terwijl die uren niet waren gewerkt. Ruim 6 procent van de onderzochte groep inleenkrachten heeft geen geldig sofi-nummer, er zijn valse identiteitsbewijzen in omloop en in de administratie over 1999 en 2000 hadden achttien werknemers gelijktijdig tussen de vijf en 49 dienstverbanden.

Woordvoerder R. van der Kruijk van de organisatie van slachterijen COV zegt bezig te zijn scherpe regels op te stellen voor de uitzendbureaus. „Wij willen dat de slachterijen in Nederland alleen nog werken met uitleenbedrijven die voldoen aan alle wettelijke fiscale bepalingen. De slachterijen moeten een modelcontract bedingen met uitleenbedrijven.” Zo hoopt Van der Kruijk de malafide uitleenbedrijven uit de markt te weren. Het COV telt 160 leden, die deze maand het modelcontract krijgen voorgelegd. Daarnaast vindt Van der Kruijk dat de overheid haar administratie op orde moet brengen om misbruik tegen te gaan.

Een woordvoerster van het Productschap voor Vee en Vlees zegt het probleem te kennen. „De omvang is wel zorgwekkend. Maar het probleem concentreert zich bij de uitleen, niet bij de vaste werknemers.” Zij vertrouwt op de afspraken tussen werkgevers- en werknemersorganisaties die binnenkort gaan gelden.

Er is een aantal fraudeteams actief, waarin gemeenten, justitie, politie, de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie en uitvoeringsinstellingen voor de sociale zekerheid samenwerken. De teams lichten telkens een beroepsgroep door.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer