Staatsbosbeheer kapt bomen op Veluwe tegen natuurbrand
Staatsbosbeheer gaat de komende jaren veel naaldbomen op de Midden-Veluwe kappen tegen de verspreiding van natuurbranden. Onder meer in de omgeving van Hoenderloo en Kootwijk verdwijnen grove dennen om plaats te maken voor loofbomen, die een brandvertragend effect hebben. De natuurbeheerder heeft daarover afspraken gemaakt met de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, specialist op het gebied van natuurbranden.
Natuurbranden komen ook in Nederland steeds vaker voor, omdat het door klimaatverandering droger en warmer wordt. Op de Veluwe zijn veel recreatieparken en zorginstellingen gevestigd die in gevaar kunnen komen door een natuurbrand. Ook dieren zoals slangen en hagedissen hebben zwaar te lijden van een brand, aldus boswachter Laurens Jansen van Staatsbosbeheer.
De Veluwse bossen en heide zijn nu opgedeeld in compartimenten met putten voor bluswater. Langs de randen van elk compartiment worden brandstoplijnen aangelegd, brede paden die een brand kunnen afremmen of laten uitdoven. Omdat naaldbomen en vogelkers heel snel branden, worden die bomen weggehaald. Soorten als berk, lijsterbes, esdoorn en ratelpopulier blijven staan en worden waar nodig ook extra aangeplant. Ook heidevelden worden aangepast, zodat een brand minder snel van het ene naar het andere heidegebied kan overslaan. Het aanleggen van de brandstoplijnen gaat enkele jaren duren, aldus boswachter Jansen.