Binnenland

Komeet Machholz nooit dichter bij aarde dan nu

De komeet Machholz is deze dagen het dichtst bij de aarde (51 miljoen kilometer) en daardoor -bij onbewolkte hemel- met het blote oog zichtbaar, met name op het platteland. Maandag is de komeet waarschijnlijk op zijn helderst.

Wetenschapsredactie
7 January 2005 22:31Gewijzigd op 14 November 2020 02:05

De komeet is vlak bij de bekende sterrengroep Pleiaden of Zevengesternte te vinden. Hij stond vrijdagavond iets rechts van de groep, hoog aan de zuidelijke hemel. De komende weken verplaatst de komeet zich in noordelijke richting. Hij komt steeds hoger aan de hemel te staan en beweegt zich via het sterrenbeeld Cassiopeia in de richting van de noordpoolster, waar hij begin maart aankomt.

De helderheid van Machholz is dan fors afgenomen. Tot eind januari is de komeet echter nog goed te vinden, al zal de maan de tweede helft van de maand wel voor overlast zorgen.

De komeet -officieel C/2004 Q2 (Machholz)- is op 27 augustus ontdekt door de Amerikaanse amateur-kometenjager Donald Machholz. Het is de tiende komeet die op zijn naam staat.

Kometen zijn brokken van ijs, gas en steen die rond de zon cirkelen. Als deze ”vieze sneeuwballen” dicht bij de zon komen, smelt het ijs en laten zij een lange gasstaart achter. Deze staart kan miljoenen kilometers lang zijn. De staart wijst altijd van de zon af.

Vaak hebben kometen ook nog een stofstaart van kleine stofdeeltjes die vrijkomen bij het smelten. Deze staart licht op in het zonlicht.

De passage van Machholz is bijzonder. De baan van de komeet is zodanig dat hij pas over tienduizenden jaren weer langs de aarde kan komen. De laatste kometen die passeerden en goed zichtbaar waren, zijn Hyakutake (in 1996) en Hale-Bopp (1997).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer