Zeitenwende Duits woord van het jaar
Het Gezelschap voor de Duitse Taal heeft het woord Zeitenwende gekozen als woord van het jaar 2022. Het woord, dat het begin van een nieuw tijdperk aanduidt, is onlosmakelijk verbonden met een toespraak van bondskanselier Olaf Scholz kort na de Russische invasie in Oekraïne waarin hij belooft veel meer geld vrij te maken voor Defensie. In Duitsland zijn ze er inmiddels niet meer zeker van dat hij die belofte na kan komen.
De invasie in februari markeerde volgens Scholz een Zeitenwende: een keerpunt in de geschiedenis. „Het bedreigt ons naoorlogse systeem”, zei hij tijdens een speech in de Bondsdag. Hij zegde toe in een klap 100 miljard euro in defensie te investeren en ook structureel meer geld voor het leger te reserveren. Ongekend voor Duitsland, dat een pacifistische koers voer sinds het als agressor de Tweede Wereldoorlog begon en verloor.
Maar deze week schreven onderzoekers van het Duitse Economisch Instituut (IW) dat zelfs de extra investeringen niet genoeg zijn om de komende jaren de beloofde NAVO-norm te halen. De westerse alliantie verlangt van alle lidstaten dat zij ten minste 2 procent van het bruto nationaal inkomen besteden aan defensie. Volgens IW is dat zelfs in 2026 nog onmogelijk door problemen in het aanbestedingsproces en stroperige bureaucratie.
Het Duitse woord van het jaar is meestal een woord met grote invloed in de Duitse maatschappij van dat jaar. Vorig jaar werd gekozen voor Wellenbrecher (golfbreker), dat als verzamelbegrip gold voor alle coronamaatregelen die de regering instelde om de vierde besmettingsgolf te breken.