Leider Iraakse sjiieten doet soennieten handreiking
De politieke leider van de door sjiieten gedomineerde Verenigde Iraakse Alliantie, Abdel Aziz al-Hakim, heeft vrijdag de soennitische gemeenschap beloofd dat die hoe dan ook vertegenwoordigd zal zijn in de nieuwe regering.
De vrees bestaat dat veel soennieten uit angst voor geweld de verkiezingen van 30 januari aan zich voorbij zullen laten gaan.
„Of de soennieten nu veel of weinig zetels krijgen in het nieuwe parlement, iedereen moet goed vertegenwoordigd worden”, zei Al-Hakim. Algemeen wordt aangenomen dat zijn coalitie goed zal presteren bij de verkiezingen voor een Nationale Assemblee met 275 zetels.
„Iedereen moet regeringsverantwoordelijkheid dragen en we staan erop dat zij (de soennieten) worden vertegenwoordigd in de regering, dat zij ministersposten opvullen en een stem krijgen in het opstellen van de grondwet”, aldus Al-Hakim tegen het persbureau AFP.
Uit een Amerikaans onderzoek dat eerder deze week uitlekte, bleek dat minder dan eenderde van de soennieten vast van plan is te gaan stemmen. Bijna 90 procent zei de dreiging van geweld een reden te vinden om thuis te blijven. Afgelopen week zijn al meer dan negentig mensen -voornamelijk Iraakse politieagenten- omgekomen door aanslagen in het Arabische land.
Amerikaanse en Iraakse functionarissen zijn bezorgd dat een lage opkomst van de soennieten een wig zal drijven tussen beide geloofsgemeenschappen en de opstand zal versterken. Soennitische partijen pleiten voor uitstel van de verkiezingen totdat de veiligheidssituatie is verbeterd. De interim-regering en de Amerikanen willen daar echter niets van weten.
Niet alleen soennieten maken zich zorgen over de veiligheidssituatie in hun land. De Franse president Jacques Chirac riep Franse journalisten vrijdag op niet naar Irak te gaan. De oproep komt twee dagen nadat een verslaggeefster van het dagblad Libération in de Iraakse hoofdstad Bagdad spoorloos was verdwenen. Gevreesd wordt dat zij is ontvoerd.
Volgens Chirac is de veiligheid van westerse journalisten in Irak niet te garanderen. In het Arabische land zijn sinds april 2004 meer dan 120 buitenlanders ontvoerd. Bijna veertig van hen brachten het er niet levend vanaf. De daders eisen vaak het vertrek van de buitenlandse troepen uit Irak.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft besloten de gepensioneerde viersterrengeneraal Gary Luck naar Irak te sturen om de militaire situatie in het land onder de loep te nemen. Volgens het dagblad The New York Times moet Luck zich onder meer buigen over de omvang van de Amerikaanse troepenmacht en de opleidingen voor Iraakse militairen.
Militaire analisten concluderen naar aanleiding van de opdracht aan Luck dat het Pentagon zich grote zorgen maakt over de militaire situatie in Irak. Volgens The New York Times zijn Amerikaanse officieren zeer teleurgesteld over het functioneren van het Iraakse leger. Luck moet daarom onderzoeken op welke wijze de opleiding voor de Iraakse politiemensen en militairen kan worden aangepast, zodat zij op termijn de Amerikanen kunnen vervangen.