PolitiekVisserij

Tijdelijke regeling voor garnalenvisser

Voor de Nederlandse garnalenvissers van wie de natuurvergunning eind 2022 afloopt, komt er een gedoogbeschikking voor de duur van negen maanden. Zo hebben zij de tijd om te verduurzamen en tegelijkertijd door te kunnen met hun werk.

Redactie politiek
8 December 2022 11:28Gewijzigd op 8 December 2022 11:44
Garnalenkotters in de haven van Lauwersoog. Het kabinet komt met een negen maanden durende gedoogbeschikking. beeld ANP, Koen van Weel
Garnalenkotters in de haven van Lauwersoog. Het kabinet komt met een negen maanden durende gedoogbeschikking. beeld ANP, Koen van Weel

Dat lieten landbouwminister Piet Adema en minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) woensdag aan de Kamer weten. Van der Wal zal de beschikking laten opstellen.

Met de nieuwe vergunning die de garnalenvissers per 1 januari nodig hebben, krijgen zij ook te maken met de stikstofproblematiek. Om een vergunning te krijgen, zullen de vissers moeten investeren in maatregelen om de stikstofuitstoot terug te dringen, maakte Adema duidelijk. „Bijvoorbeeld door middel van katalysatoren.” Volgens de bewindsman zal er „direct heel fors geïnvesteerd moeten worden”.

Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) sprak van een „minuscule stikstofuitstoot” door de garnalenkotters. „Die is namelijk echt bijna niks, maar ze moeten om de paar jaar hun vergunning vernieuwen.” De investeringen die de vissers moeten doen, zijn „immens voor hun relatief kleine kotter en omzet.” Hij vroeg of de vergunning die uiteindelijk wordt gegeven wel lang genoeg geldig is om de investeringen terug te verdienen. Adema zei dat de vergunning zes jaar geldig zal zijn, gerekend vanaf het einde van de gedoogtijd. Van der Wal noemde de periode van negen maanden „reëel voor de sector om de overgang te maken naar verduurzaming”.

Compensatie

Adema liet in het debat verder weten dat het kabinet niet van plan is om het bedrag voor compensatie voor de hoge brandstofkosten voor vissers te verhogen. Per bedrijf gaat het om maximaal 30.000 euro. De Europese Unie staat toe om het tienvoudige hiervan, namelijk 3 ton, uit te keren. In elk geval Frankrijk keert vissers meer uit dan het Nederlandse plafond.

Adema wees erop dat de visserij de enige sector is die het kabinet in de brandstofkosten tegemoetkomt. „Dat is al heel bijzonder. Het blijft bij deze regeling. Ik snap best dat veel vissers heel graag meer zouden zien. Ik snap ook best dat er met een schuin oog wordt gekeken naar de Franse situatie. Maar wij gaan het hier niet doen, want dit gaat ook allemaal van de begroting van Landbouw af.”

De minister ontraadde dan ook een motie van PVV, SGP, BBB, JA21 en de groep Van Haga om vissers een vergelijkbaar bedrag te geven als Franse vissers aan steun ontvangen.

De landbouwminister zei verder dat er voldoende budget is voor alle 77 kottervissers die zich hebben aangemeld voor de saneringsregeling. Adema zegde toe persoonlijk nog te kijken naar de vijf kotters waarvan de aanvraag is afgewezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer