Buitenland

Brussel wil sancties voor banken, mijnen, import en elite Rusland

Nu Rusland de oorlog tegen Oekraïne blijft voortzetten moet de Europese Unie het land nog extra sancties opleggen, vindt de Europese Commissie. Zij stelt voor nog eens bijna tweehonderd personen en organisaties te straffen die deel uitmaken van de oorlogsmachine van het Kremlin. Verder zou de EU meer banken, de mijnbouw, de import van benodigdheden voor de oorlogsvoering en de Russische propaganda moeten aanpakken.

ANP
7 December 2022 18:46Gewijzigd op 7 December 2022 19:18

Als de EU-landen instemmen met het nieuwe sanctiepakket, wordt dat het negende sinds de oorlog in februari uitbrak. De acht voorgaande „hakken er al hard in”, stelt commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Maar Rusland geeft nog geen krimp.

„Rusland blijft dood en verderf zaaien in Oekraïne”, aldus Von der Leyen in een videotoespraak op Twitter. „Het mikt doelbewust op burgers en op civiele infrastructuur om het land lam te leggen bij het invallen van de winter.” Ze belooft dat „wij naast Oekraïne staan en Rusland laten boeten voor zijn wreedheid”.

De commissie wil daarom het Russische leger, de defensie-industrie en politieke partijen op de sanctielijst plaatsen. Dat betekent dat eventuele tegoeden in de EU worden bevroren en dat Europeanen geen zaken meer met ze mogen doen. Hetzelfde lot zou nog eens tientallen ministers, parlementariërs, gouverneurs en legerofficieren treffen. De strafmaatregelen zijn gericht tegen „sleutelfiguren voor Ruslands wrede en moedwillige raketaanvallen op burgers, voor de ontvoering van Oekraïense kinderen naar Rusland, en voor de roof van Oekraïense landbouwproducten”.

Onder de drie banken die de commissie op de korrel neemt is de Russische Bank voor Regionale Ontwikkeling. Die maakt deel uit van staatsoliemaatschappij Rosneft en heeft dezelfde rol als de Gazprombank voor Gazprom. Zulke banken bleven tot dusver vaak buiten schot om te voorkomen dat de EU zonder noodzakelijke olie en gas uit Rusland zou komen te zitten. De commissie stelt verder een verbod voor op investeringen in de Russische mijnbouw.

Ook komen er extra exportverboden voor producten die voor de oorlogvoering kunnen dienen, als het aan de commissie ligt. Ze mikt bijvoorbeeld op elektronica, ICT-benodigdheden, chemicaliën en zenuwgassen. Drones en dronemotoren mogen niet meer aan Rusland worden verkocht en evenmin aan landen die ze misschien doorverkopen, zoals Iran.

De commissie wil verder nog eens vier Russische zenders uit de lucht halen omdat die propaganda zouden verspreiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer