Pakistaanse Zarvia (13) bevrijd uit handen ontvoerder
Zarvia Pervaiz is na een „heldhaftige” reddingsactie weer vrij. Het Pakistaanse tienermeisje was ontvoerd, uitgehuwelijkt en gedwongen zich te bekeren tot de islam.
Meerdere keren heeft Zarvia al geprobeerd om te ontsnappen aan haar ontvoerder, maar tevergeefs. Steeds weer weet die het 13-jarige meisje terug te halen. Om haar vervolgens te straffen met stroomstoten of door sigarettenpeuken tegen haar uit te drukken.
De christelijke tiener uit Pakistan wordt in april ontvoerd door islamitische kennissen van de familie Pervaiz. Die dwingen haar zich te bekeren tot de islam, waarna ze met haar 40-jarige ontvoerder Imran Shahzad moet trouwen. Sinds de eerste dag van haar ontvoering wordt ze seksueel misbruikt. De situatie is voor Zarvia zo uitzichtloos, dat ze zelfmoord probeert te plegen.
Dat een team van de christelijke mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign de tiener eind november weet op te sporen, is dan ook geen dag te vroeg. De juridische weg om haar vrij te krijgen is dan al onbegaanbaar geworden. Een rechtbank in Lahore oordeelt in augustus dat het huwelijk tussen Zarvia en Shahzad geldig is omdat de tiener zelf zou hebben ingestemd.
En inderdaad heeft Zarvia tegen de rechtbank verklaard dat ze zich tot de islam heeft bekeerd en vrijwillig is getrouwd. De ontvoerder had echter gedreigd haar familie te vermoorden, legt Mirjam Bos van Jubilee Campaign uit. „Vanwege deze bedreigingen heeft Zarvia deze verklaringen afgelegd.” De uitspraak van de rechter „was een enorme slag in ons gezicht. We hadden gehoopt dat rechter zou zien inzien dat dit niet klopte”, zegt Bos.
Getraumatiseerd
In de regel voert de organisatie in landen als Pakistan het werk vooral in alle stilte uit. Nu ziet de organisatie zich genoodzaakt om de trom te roeren. Zowel via sociale media als bij lokale politici wordt de zaak breed onder de aandacht gebracht.
En met succes. Buren van de ontvoerders herkennen Zarvia en nemen contact op met het team van Jubilee Campaign. Dat reist af naar het huis van Shahzad en wacht geduldig op een geschikt moment om in actie te komen. Als ontvoerder Shahzad de woning verlaat, glipt het team naar binnen.
De medewerkers treffen een zwaar getraumatiseerde Zarvia aan, die maar al te graag meegaat. „Ze is fysiek en emotioneel beschadigd”, zegt Bos. „Ze heeft striemen over heel haar lichaam en kan een van haar vingers niet bewegen.”
Volgens Bos, die Zarvia vorige week sprak, kon ze goed vertellen wat er was gebeurd. „Ze was ontzettend blij om terug te zijn bij haar ouders en klonk erg opgelucht.”
Weerbarstig
Het verhaal van Zarvia –dat Jubilee Campaign zaterdag naar buiten bracht– staat niet op zichzelf. Zij is een van de vele christelijke en hindoeïstische meisjes die als religieuze minderheid een makkelijk slachtoffer zijn. Jaarlijks worden in het islamitische land tientallen van dit soort zaken gedocumenteerd.
Om dit leed tegen te gaan, is Jubilee Campaign van plan juridische stappen te ondernemen tegen de ontvoerder van Zarvia. „Een veroordeling zal een duidelijk signaal afgeven naar daders die betrokken zijn bij soortgelijke praktijken”, aldus Bos. Ze heeft goede hoop dat een nieuwe rechtsgang wel succesvol zal zijn. „Zarvia durft nu te verklaren dat ze zwaar onder druk is gezet door de ontvoerder.”
Volgens nationale wetgeving in Pakistan is een huwelijk van kinderen jonger dan 18 jaar in principe illegaal. De praktijk is echter weerbarstiger. Rechters baseren zich nog steeds op de sharia, die stelt dat een meisje mag trouwen zodra zij in de pubertijd komt. En als er sprake is van een bekering tot de islam, „ontbreekt vaak het besef van eerlijkheid en recht”, aldus Bos.
In deze tweewekelijkse rubriek worden verdrukte en vervolgde christenen voor het voetlicht gebracht.