Weerwind gaat meer regie pakken in de jeugdbescherming
Om de crisis in de jeugdbescherming tegen te gaan, gaat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) toch meer de regie pakken. De Tweede Kamer heeft daarop aangedrongen en hij is het ermee eens, ook al is de jeugdzorg een gedecentraliseerd stelsel. Tijdens een voortgezet debat over de kwestie beloofde hij dat hij niet alleen met de koepels van instellingen gaat praten, maar ook met gemeenten en de verantwoordelijke wethouders. „Dit dossier houdt mij ook wakker”, zei hij.
De jeugdbeschermers dreigen door te gaan met hun acties en die te verharden, omdat het in hun ogen „code zwart” is. De wachtlijsten zijn lang, omdat er te weinig medewerkers in de sector zijn, die eigenlijk te veel cliënten moeten helpen. Daardoor vallen medewerkers uit en neemt de werkdruk nog verder toe. De gevolgen voor de toch al kwetsbare kinderen die hulp nodig hebben zijn groot, zo waarschuwt niet alleen de Kamer, maar ook de sector zelf, de inspecties en gemeenten.
Weerwind vindt ook dat het niet goed gaat en dat het stelsel „piept en kraakt”. Daarom werkt hij samen met staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) al aan een herziening. De minister zei dat de acties hem „zeer spijten” en wees op de maatregelen die zijn genomen om snel de werkdruk te verlagen. Zo is er nu al extra geld beschikbaar voor het aannemen van zij-instromers. Maar het gaat niet alleen om geld, andere maatregelen hebben volgens de bewindsman ook snel effect.
Zo moeten kinderen die een maatregel van de rechter opgelegd kregen, voorrang krijgen bij de jeugdbescherming op kinderen die minder zware jeugdhulp nodig hebben. Maar meerdere partijen vonden deze oproep te vrijblijvend. Ook wordt de administratieve rompslomp verminderd, en wordt toegewerkt naar een lagere instroom in de jeugdhulp. Want de sector krijgt veel jongeren die er eigenlijk niet horen, zei Weerwind.
Vooral voor oppositiepartijen is dit niet genoeg. Ze willen meer geld, een landelijk tarief en een lager maximum aantal cliënten per jeugdbeschermer. Het is volgens GroenLinks aan de Kamer om hier afspraken over te maken die de minister vervolgens bij gemeenten en instellingen kan neerleggen. Maar zo simpel is het volgens Weerwind niet. In januari gaat hij met de sector aan de slag en eind januari is er een nieuw debat.
De overheden zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg en -bescherming. De tarieven verschillen echter per gemeente en worden niet altijd geïndexeerd. Instellingen klagen dat ze niet genoeg kunnen met het geld en gemeenten klagen dat ze te weinig geld krijgen van het Rijk voor de jeugdhulp.