LBVSO: staking is „gekkenhuis” voor leerlingen speciaal onderwijs
Door de staking in het leerlingen- en zorgvervoer was de woensdagochtend een „gekkenhuis” voor kinderen die wachtten op vervoer naar het speciaal onderwijs of naar hun dagbesteding, en ook voor hun ouders. Dat zegt de vereniging Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO).
Voorzitter Elijah Delsink zegt dat de vereniging veel meldingen heeft gekregen van boze ouders. „Een paar minuten voor de ophaaltijd kregen ze bericht dat de chauffeur niet zou komen. Dan staan die kinderen allang klaar met hun tas en broodtrommel. Dikke ellende. Ouders moesten opnieuw hun kind zelf brengen en kwamen te laat op hun werk.” Sommige ouders hadden uit voorzorg al een verlofdag opgenomen na de aankondiging van de staking. „Ze wilden het risico van afmelding helemaal niet meer afwachten, omdat hun kind al tegen het plafond zat door de stress.”
Op het speciaal onderwijs kunnen leerlingen met bijvoorbeeld autisme, ADHD of het syndroom van Down zitten. Zij hebben veel structuur in hun dag nodig. „Leerlingen willen dat het ministerie het roer overneemt, of desnoods het leger, want ze trekken het niet meer. Ze zakken door het ijs vanwege alle gemiste lesuren en gemiste therapieën. Ze hebben geen sociaal leven meer. De bekende druppel is bereikt”, aldus Delsink.
Niet alle chauffeurs deden mee met de staking. Vakbond FNV wijst het cao-voorstel van de werkgevers af, maar vakbond CNV Vakmensen accepteert het bod wel. De achterban van die bond staakt daarom niet. Delsink: „Als er wel werd gereden, werden meerdere ritten samengevoegd. Sommige leerlingen werden al om 06.30 uur opgehaald en zaten uren in de taxi voor een rit die normaliter twintig minuten duurt.”
De LBVSO zegt ook veel meldingen van leraren te hebben gekregen. „Ze zijn boos, omdat ze al dagen geleden aan de chauffeurs gevraagd hebben om op tijd aan te geven dat ze zouden staken. Dit bleef uit, waardoor veel van hun leerlingen, onder wie veel kleuters, huilend thuis zitten.”
De leerlingenvereniging zegt achter de cao-eisen van de stakende chauffeurs te staan. „Maar we hadden liever gezien dat ze samen met ons waren opgetrokken en andere acties hadden ingezet dan dit.”