Buitenland

Polen vraagt bijdrage​ Oekraïner

Oekraïense vluchtelingen in Polen moeten gaan bijdragen aan hun eten en verblijf als ze langer dan vier maanden in een opvang zitten. Het buurland van Oekraïne nam sinds de invasie van Rusland meer dan 1 miljoen vluchtelingen op. De eigen bijdrage moet op 1 maart ingaan.

Redactie buitenland
30 November 2022 10:49Gewijzigd op 1 December 2022 13:59
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz. beeld EPA, Filip Singer
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz. beeld EPA, Filip Singer

Oekraïners die in opvangcentra of door de overheid betaalde hotelkamers verblijven, moeten na 120 dagen zelf omgerekend maximaal 4,30 euro per dag meebetalen. Na 180 dagen gaat dit omhoog naar een maximum van 6,40 euro. Uitzonderingen gelden voor zwangere vrouwen en mensen die niet kunnen werken vanwege hun leeftijd of gezondheid.

De steun voor de vele vluchtelingen was van meet af aan groot in Polen, maar neemt af sinds Polen te maken heeft met stijgende energie- en voedselprijzen. De nieuwe regel moet nog worden goedgekeurd door het parlement, maar stuit daar naar verwachting niet op weerstand.

Steunpakket

Oekraïne krijgt intussen een Amerikaans steunpakket van 53 miljoen dollar om het energienet te versterken en herstellen. Oekraïne komt nog een derde van de gebruikelijke energietoevoer tekort na een golf Russische raketaanvallen op de stroomvoorziening.

Duitsland zegde toe 350 generatoren te leveren. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz beloofde in een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski dat op korte termijn hulp wordt geleverd.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Koeleba, zei dinsdag bij een NAVO-bijeenkomst in Boekarest dat het land vooral westerse luchtverdedigingssystemen en transformatoren nodig heeft. Transformatoren reguleren de spanning in de stroomvoorziening. De apparaten zijn onderdeel van het steunpakket van de VS.

De NAVO zegde Oekraïne eveneens hulp toe om zijn verwoeste stroomnet, verwarming en waterleiding te repareren en luchtaanvallen af te slaan. De westerse militaire alliantie voert de hulp op en zullen die volhouden zolang als het nodig is, beloofden de buitenlandministers van de dertig NAVO-landen.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra en zijn 29 collega’s bevestigden nog eens dat Oekraïne ooit NAVO-lid mag worden, zoals het land in 2008 is beloofd. Oekraïne dringt daar sinds het uitbreken van de oorlog des te meer op aan, maar is daar volgens het merendeel van de lidstaten nog lang niet klaar voor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer