Meerderheid soennieten Irak stemt niet
Slechts 32 procent van de soennieten in Irak zegt „zeer waarschijnlijk” te gaan stemmen bij de parlementsverkiezingen op 30 januari. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van een Amerikaans onderzoek.
Uit het onderzoek komt naar voren dat de soennitische gemeenschap zich grote zorgen maakt over de veiligheidssituatie in Irak. 88 procent van de soennieten noemt de dreiging van geweld een reden om op 30 januari weg te blijven bij de stembureaus.
Driekwart van de sjiieten, die 60 procent van de Iraakse bevolking uitmaken, zei de verkiezingen te zullen boycotten als een religieuze leider daartoe oproept. Als zo’n oproep uitblijft, zal echter wel een zeer ruime meerderheid van de sjiieten (87 procent) gaan stemmen.
Van de sjiieten zei dan ook 93 procent de verkiezingen belangrijk te vinden, tegen slechts 50 procent van de soennieten. De sjiieten zijn ook beduidend minder bang voor geweld: 24 procent maakt zich zorgen over de veiligheid rond de verkiezingen en 38 procent vindt de dreiging een reden om thuis te blijven.
Ook hebben meer sjiieten (52 procent) dan soennieten (12 procent) vertrouwen in een eerlijk verloop van de stembusgang. Een Amerikaanse functionaris zei niet verbaasd te zijn over de weinig hoopwekkende uitkomst van de peiling bij het soennitische deel van de bevolking.
De Iraakse interim-regering heeft de noodtoestand, die van kracht is sinds 7 november, verlengd tot na de parlementsverkiezingen van 30 januari. Dat geeft de veiligheidstroepen ruimere bevoegdheden om op te treden tegen rebellen die de stembusgang willen verstoren. Zo kunnen de autoriteiten uitgaansverboden instellen, vliegvelden sluiten of grenzen dichtdoen. Bovendien mogen veiligheidstroepen zonder juridische rompslomp vermeende rebellen achter slot en grendel zetten.
In Amman zijn Irak en zijn zes buurlanden bijeen om hun steun uit te spreken voor de stembusgang. Of er een gemeenschappelijke slotverklaring komt, is nog maar de vraag. Jordanië en Koeweit willen dat het communiqué landen oproept niet te interveniëren in de Iraakse zaken en het verkiezingsproces. De ministers van Iran en Syrië verzetten zich tegen deze formulering.
De afgelopen week zijn in Irak al meer dan negentig mensen, voornamelijk Iraakse politieagenten, omgekomen. Zij worden vermoord door opstandelingen. Die beschouwen de veiligheidstroepen als collaborateurs van de bezettingsmacht Amerika. Het verzet wil met zijn acties de parlementsverkiezingen dwarsbomen.
Ook donderdag eiste de golf van geweld weer mensenlevens. In de buurt van de Noord-Iraakse stad Mosul werden de lichamen van achttien Irakezen gevonden. De slachtoffers waren afkomstig uit een sjiitische wijk van de hoofdstad. Ze waren naar het noorden gelokt met een aantrekkelijke aanbieding voor werk op een Amerikaanse militaire basis in Mosul.
In Mosul is het sinds medio november bijzonder onrustig. Toen bestormden rebellen de politiebureaus van deze soennitische stad. Veel Iraakse agenten keerden daarna niet terug op hun post.
De coalitietroepen in Irak hebben onlangs twee Britten gearresteerd die ervan worden verdacht deel uit te maken van het verzet in dat land. De Iraakse interim-regering maakte donderdag bekend dat het Amerikaanse leger sinds eind december een naaste medewerker van de Jordaanse terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi vasthoudt. De 35-jarige Abdel Aziz Sadun Ahmed Hamduni, bijgenaamd Abu Ahmed, zou aanslagen in Mosul hebben gecoördineerd. De groepering van Al-Zarqawi wordt verantwoordelijk gehouden voor talloze bloedige aanslagen in Irak. Al-Qaida-leider Osama bin Laden heeft hem onlangs aangewezen als zijn luitenant in het Arabische land. De groepering rond Al-Zarqawi heeft donderdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee zelfmoordaanslagen in Hilla en Baquba. Daardoor kwamen woensdag zeker 22 mensen om het leven.
Bij een bomaanslag in Bagdad zijn donderdagavond zeven Amerikaanse militairen om het leven gekomen. Een langs de weg geplaatste bom werd tot ontploffing gebracht toen een Bradley patrouillevoertuig langsreed. Alle inzittenden kwamen om het leven. Hierdoor is het aantal in Irak gesneuvelde Amerikaanse militairen opgelopen tot 1349.
In de stad Ramadi, ten westen van Bagdad, werden donderdag de lichamen gevonden van drie Jordaanse vrachtwagenchauffeurs. De drie zijn door een schot in het hoofd om het leven gekomen. „Dit is het lot van iedereen die met de Amerikanen samenwerkt”, stond op een briefje dat bij de lichamen werd aangetroffen.
In Basra in het zuiden werden twee verkoolde en onthoofde lichamen aangetroffen in een huis waarin kiesraadmedewerkers de stembusgang van 30 januari voorbereidden. De slachtoffers waren agenten. De politie van Bagdad meldde de moord op de politiechef van Sadr City, een sjiitisch bolwerk waarin het verzet tegen de Amerikanen en het interim-bewind groot is.
De Franse krant Libération had donderdag al 24 uur niets meer gehoord van zijn verslaggeefster in Irak, Florence Aubenas. Aubenas is sinds 16 december in Irak, in gezelschap van een Iraakse tolk. Deze Hussein Hanoun al-Saadi werkt al bijna twee jaar samen met journalisten van Libération. De twee zijn voor het laatst gezien toen ze woensdagmorgen hun hotel in Bagdad verlieten.