Ontwapeningsoverleg mede door toestand Oekraïne afgezegd
Het overleg tussen de VS en Rusland over ontwapening en een nieuw Verdrag voor Vermindering van Strategische Wapens (START) is mede door de toestand in Oekraïne afgezegd. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov zei dat de twee partijen het ook niet eens waren over de agenda voor het ontwapeningsoverleg.
Het Kremlin liet maandag op de valreep weten dat het niet doorging. De gesprekken over START en de voortzetting van het huidige verdrag hadden dinsdag in Caïro moeten beginnen en tot en met 6 december moeten duren. Volgens Moskou moet Washington het initiatief nemen om toch tot een nieuwe gespreksronde te komen. Maar Rjabkov ziet op zijn minst tot het einde van dit jaar geen mogelijkheid voor een bijeenkomst van de twee kernwapenmachten.
Begin augustus was er onenigheid over de praktische uitvoering van het huidige verdrag en schortte Rusland inspecties van wapenfaciliteiten op, omdat de VS geen inspecties op bepaalde bases toeliet. De gesprekken hadden moeten plaatsvinden tijdens de diepe tegenstellingen tussen Moskou en Washington over onder meer Oekraïne. De relaties tussen Moskou en Washington zijn zelden slechter geweest.
Het oorspronkelijke verdrag waarmee de twee rivalen hun nucleaire wapenarsenaal controleerbaar beperken stamt nog net uit de tijd van de Sovjet-Unie. De twee wereldmachten spraken in 1991 in het verdrag bijvoorbeeld een maximumaantal kernkoppen en kernraketten af die ze zouden kunnen inzetten. Het ontwapeningsverdrag richt zich vooral op het afzien van grote aantallen in een oorlog bruikbare of strategische kernwapens. Waarnemers stellen dat sinds START in het leven werd geroepen de twee landen 80 procent van hun strategische kernwapens hebben weggedaan.