China stuurt eerste vaste bewoners naar nieuwe ruimtestation
China wil dinsdag drie nieuwe ruimtevaarders in een baan rond de aarde brengen. De taikonauten, zoals het land zijn astronauten noemt, zijn de eerste vaste bewoners van een ruimtestation dat Beijing in de afgelopen jaren heeft gebouwd.
Dat Hemelse Paleis is de Chinese tegenhanger van het internationale ruimtestation ISS, dat wel aanzienlijk groter is.
De drie aanstaande bemanningsleden van het ruimtelab zijn Fei Junlong, Deng Qingming en Zhang Lu. De raket met hen aan boord moet om 16.08 uur Nederlandse tijd opstijgen vanaf de ruimtebasis Jiuquan, niet ver van de grens met Mongolië.
Na een paar uur vliegen moeten ze aankomen bij het Hemelse Paleis, oftewel het complex Tiangong. Daar blijven ze ongeveer zes maanden.
Het Hemelse Paleis vliegt op ruim 400 kilometer boven de aarde. De bouw van het ruimtestation begon vorig jaar met de lancering van het eerste onderdeel, Tianhe (Hemelse Harmonie). Dit jaar werd de installatie uitgebreid met het tweede en derde deel, Wentian (Zoektocht naar de Hemel) en Mengtian (Dromen van de Hemel). De bouw is afgerond door drie taikonauten die sinds juni in de ruimte zijn. Nu hun werk erop zit en het Hemelse Paleis kan worden opgeleverd, keren ze binnenkort terug naar de aarde en kan het ruimtestation in gebruik worden genomen.
China is bijzonder ambitieus. Het land bracht in 2003 voor het eerst iemand naar de ruimte. Het was het derde land dat hierin slaagde, na de Sovjet-Unie (Rusland) en de Verenigde Staten. Het land zette vorig jaar met succes een onbemand karretje op Mars. In 2019 landde China, als eerste, op de achterkant van de maan. Andere landen doen zulke projecten het liefst samen met anderen, maar China werkt bij voorkeur alleen.
Het ISS is een samenwerking van Europa (waaronder Nederland), de Verenigde Staten, Rusland, Canada en Japan. De eerste onderdelen gingen eind 1998 naar de ruimte. Sinds november 2000 is het ruimtestation permanent bewoond.