Economie

Grote waterstoftechniekfabriek in Rotterdam in de maak

De haven van Rotterdam krijgt de eerste industriële fabriek voor groenewaterstofapparatuur in Nederland, als de plannen hiervoor van de Schiedamse start-up Battolyser Systems doorgaan. Dat heeft het Havenbedrijf Rotterdam maandag gemeld. Shell wordt een van de afnemers.

Redactie economie
28 November 2022 11:44Gewijzigd op 29 November 2022 11:08
De eerste industriële fabriek voor groenewaterstofapparatuur in Nederland. beeld Kraaijvanger Architects
De eerste industriële fabriek voor groenewaterstofapparatuur in Nederland. beeld Kraaijvanger Architects

De fabriek moet in de tweede helft van 2024 operationeel worden. Met de realisatie ervan, compleet met kantoor en laboratorium, is een bedrag van 100 miljoen euro gemoeid. Komend jaar valt de definitieve beslissing over de investering.

Een Battolyser kan volgens de initiatiefnemers bij lage stroomprijzen waterstof uit zon en wind produceren. Bij hoge prijzen kan elektriciteit worden geleverd aan het net. De technologie is uitgevonden door de Delftse hoogleraar Fokko Mulder en zijn onderzoeksteam.

Transitie

De fabriek is straks goed voor de productie van 1 gigawatt per jaar aan zogeheten elektrolysers, die nodig zijn voor het maken van waterstof. De installatie wordt ontwikkeld in het M4H gebied, een industrieel gebied in het hart van Rotterdam.

Wanneer de productielocatie volledig operationeel is, zijn er zo’n zevenhonderd directe werknemers nodig en creëert die nog eens vier keer zo veel indirecte banen bij toeleveranciers, aldus Battolyser.

De haven van Rotterdam wil volgens havenbaas Allard Castelein de waterstofhub van Europa worden. „Nieuwe duurzame industrieën dragen bij aan de transitie die in Rotterdam plaatsvindt. We hebben bedrijven als Battolyser Systems nodig en zijn ervan overtuigd dat de haven de ideale plek is voor hun eerste grote fabriek”, aldus de havenbaas.

Pernis

Olie- en gasconcern Shell gaat vanaf 2025 groene waterstof gebruiken bij de verwerking van olie in zijn raffinaderij in Pernis. Daarmee wordt het aardgasverbruik door die raffinaderij verminderd.

Hernieuwbare waterstof, dat wordt geproduceerd zonder dat daar CO2 bij vrijkomt, zal 5 tot 10 procent van het waterstofverbruik door de fabriek uitmaken. De raffinaderij maakt nu gebruik van ‘grijze’ waterstof, maar die brandstof wordt geproduceerd met aardgas waardoor juist veel CO2 vrijkomt. Eerder werd al bekend dat de geplande groene waterstoffabriek van Battolyser Systems, de waterstof gaat produceren. De hernieuwbare stroom voor die fabriek komt van een windpark op zee.

Pernis verwerkt ongeveer 400.000 vaten olie per dag, waarmee het bedrijf het niveau van Europa’s grootste raffinaderij van oliereus BP in Rotterdam vrijwel evenaart.

Shell heeft ook plannen om de netto CO2-uitstoot bij zijn grote petrochemische complex in Moerdijk binnen tien jaar te verlagen naar nul. Het bedrijf zet ook daarbij onder meer in op waterstof en de opvang en opslag van CO2.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer