Politiekasielzoekers

Kamer voor quotum op instroom migranten

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de instroom van migranten wordt ingeperkt met een quotum. De coalitie is verdeeld.

Redactie binnenland
28 November 2022 10:26
De opvanglocatie in Biddinghuizen. beeld ANP, Eva Plevier
De opvanglocatie in Biddinghuizen. beeld ANP, Eva Plevier

Dat bleek maandag uit een rondvraag van De Telegraaf. Coalitiepartijen VVD en CDA zijn voor een quotum, D66 en ChristenUnie zijn tegen. De verhoudingen tussen die partijen zijn op het asieldossier sowieso niet goed. „Sommige coalitiepartijen roepen dingen waarvan ze weten dat die niet werken”, aldus CU-Kamerlid Ceder.

Onder andere SP, PvdA en SGP zijn er voorstander van om duidelijkheid te geven over de hoeveelheid migranten die Nederland aankan. Ze geven daar elk hun eigen invulling aan. GroenLinks wil niet reageren. De PVV wil dat er helemaal geen asielzoekers en niet-westerse immigranten meer naar Nederland komen. Behalve over asielzoekers zijn ook de meningen over de instroom van arbeidsmigranten verdeeld.

Gemeenten willen meer duidelijkheid van het Rijk over de opvang van Oekraïners op de langere termijn. Ook is er een gebrek aan mogelijkheden om vluchtelingen te helpen. Dat bleek zaterdag uit een rondgang van de NOS onder 174 Nederlandse gemeenten. De gemeenten zijn tevreden over de opvang die ze hebben gerealiseerd, maar op sommige punten begint het te knellen. Ze vinden bijvoorbeeld dat de toegang tot zorg, psychische hulpverlening en onderwijs vaak tekortschiet.

Een deel van de gemeenten heeft behoefte aan meer opvanglocaties en personeel. Vier op de tien gemeenten heeft nu al een tekort aan opvangplekken of vreest een tekort op de korte termijn. Verder roept een aantal gemeenten het Rijk op om een opvanglocatie voor overlastgevende vluchtelingen te openen. Als een situatie met een vluchteling in de opvang onhoudbaar is, kan hij of zij alleen worden overgeplaatst naar een andere gemeentelijke opvang.

Spreidingswet

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad spreken deze maandagavond met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) over de spreidingswet. De burgemeesters betwijfelen of de wet wel effectief is. Het proces om asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen is te complex, vinden zij.

De spreidingswet regelt de verdeling van het aantal asielplekken over Nederland. De wet voorziet in een beloning voor gemeenten die vrijwillig en op tijd extra plaatsen leveren en ook in dwang voor gemeenten die blijven weigeren plaats te bieden aan vluchtelingen. Met name dat laatste was een grote wens van het Veiligheidsberaad, dat al maanden moppert over gemeenten die ondanks de hoge nood niets doen. De burgemeesters zijn bang dat de huidige spreidingswet zo ingewikkeld is dat het nog steeds niet gaat lukken om voldoende structurele opvangplekken te realiseren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer