Farmaceuten opener over onderzoeken
De meest toonaangevende farmaceutische bedrijven in de wereld gaan meer gegevens over hun geneesmiddelenonderzoek openbaar maken.
Volgens de Britse Financial Times komt de coördinatie van de publicaties te liggen bij koepelorganisaties in Europa, de Verenigde Staten en Japan.
Daarmee wil de farmaceutische industrie meer zekerheid geven over de veiligheid van medicijnen. De openbaarmaking gaat via internet, aldus de krant donderdag.
Grote concerns zoals Novartis, Eli Lilly en GlaxoSmithKline zijn al begonnen hun onderzoeksresultaten voor eenieder ter inzage te geven. De Nederlandse brancheorganisatie Nefarma is al enkele jaren bezig met het opzetten van een database waar een geanonimiseerde jaarrapportage inmiddels openbaar van is.
De voorwaarden voor de bekendmaking van de onderzoeksresultaten zijn nauwgezet omschreven door de brancheorganisaties. Een farmaciebedrijf moet de proeven op een nieuw medicijn registreren binnen 21 dagen na het begin ervan. Als het medicijn wordt goedgekeurd, moeten de onderzoeksresultaten binnen een jaar gepubliceerd worden. Voor medicijnen die al zijn goedgekeurd maar nog in de testfase verkeren, is eveneens een publicatietermijn van een jaar afgesproken.
Door de grote commerciële belangen binnen de farmaceutische industrie is het nog niet verplicht exacte details te geven, meldt Richard Barker, hoofd van de Britse koepelorganisatie van de farmaceutische industrie. Ook testen op vrijwilligers hoeven nog niet openbaar gemaakt te worden. Mogelijk worden deze uitkomsten later in een onafhankelijke database ondergebracht.
Het vrijgeven van onderzoeksresultaten naar nieuwe medicijnen is een reactie op enkele schandalen. Zo worden Amerikaanse wetenschappers ervan beschuldigd te hebben gemanipuleerd met de uitkomsten van een anti-aidsmedicijn om het middel effectiever te laten lijken dan het daadwerkelijk is.
Het farmacieconcern Merck moest eind september zijn pijnstiller Vioxx van de markt halen. Het middel zou de kans op hartklachten vergroten. De schadelijke bijwerking ervan was al in de onderzoeksfase naar voren gekomen.