Steeds meer mensen kiezen voor hoger eigen risico: „Als je iets overkomt, zit je in de penarie”
Meer mensen kiezen voor extra eigen risico voor de zorgverzekering van volgend jaar. Nibud vreest dat juist mensen met een krappe beurs dat doen. Schulden liggen dan op de loer.
Voor het AD zette zorgvergelijker Independer donderdag de cijfers van de eerste groep overstappers op een rij. Wat opviel was dat een steeds grotere groep voor het maximale eigen risico van 885 euro kiest. Dit jaar stijgt dat aantal naar 38,7 procent. In 2021 koos 29,5 procent hiervoor en twee jaar geleden was dat een kwart.
Bij het Nibud maken ze zich zorgen over het nieuws dat veel mensen het eigen risico verhogen. „Wij vrezen dat dit mensen betreft die aan het puzzelen zijn en een risico nemen dat ze zich niet kunnen veroorloven”, aldus Max Pijnenburg van de stichting die informeert en adviseert over de geldzaken van huishoudens.
Volgens Pijnenburg is het verhogen van het eigen risico „niet altijd verstandig”. „Als je per maand weinig tot niets overhoudt, kun je niet sparen. Dan komt het ineens ophoesten van 885 euro aan eigen risico aan als een klap. Dat bedrag is misschien wel hoger dan de maandelijkse huur of de dagwaarde van de auto.”
Beknibbelen
Dat mensen met geldzorgen gaan puzzelen waar ze op kunnen beknibbelen, vindt Pijnenburg, de woordvoerder van het Nibud, logisch. „Maar aan het eigen risico zitten vind ik echt de verkeerde reflex. Als je geluk hebt, pakt het goed uit, maar als je toch iets overkomt, zit je nog dieper in de penarie. Dan ga je van geldzorgen naar schulden. Dat is echt een volgende stap.”
Pijnenburg haalt een recent onderzoek aan waarin 64 procent van de mensen die zijn eigen risico wilde verhogen, zegt geen buffer aan te houden. Zijn advies is om het eigen risico alleen te verhogen als je een buffer opbouwt. „Zorg dat je die 900 euro dan in 12 maanden bij elkaar spaart. Zeker omdat we sowieso in een onzekere periode zitten. Stijgen de kosten van boodschappen, energie en brandstof verder? Niemand die het weet. Ga daarom niet op het randje leven door extra risico te lopen.”
Kritisch
Christelijke zorgverzekeraar ProLife merkt nog geen grote stijging van klanten die een hoger eigen risico afsluiten. Woordvoerder Nicole Bolweg geeft aan dat het ook nog vroeg is om conclusies te trekken. Volgens haar is het „seizoen” voor het doen van aanpassingen nog maar net begonnen.
Toch ziet ProLife wel dat mensen extra op de portemonnee letten. „De eerste klanten die we aan de telefoon krijgen zijn kritisch ten opzichte van hun aanvullende verzekeringen. Sommigen kiezen ervoor om een pakketje minder te verzekeren.”
Mensen met een smalle beurs adviseert Bolweg om zich goed te laten informeren. „Bekijk hoeveel zorgconsumptie je het afgelopen jaar hebt gehad. Gaat het goed met de gezondheid? Of gebruik je juist veel medicijnen? Pas daar het eigen risico op aan. En besef: al doe je het eigen risico omhoog, dan nog kun je altijd pech hebben en bijvoorbeeld worden aangereden.”
Een ander advies is om een goedkopere budgetpolis te overwegen. „Let dan wel op dat planbare zorg niet altijd mogelijk is bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Je zult dan verder moeten reizen.”
Om te voorkomen dat er in één klap een groot bedrag van de rekening afgaat, geeft ProLife haar klanten de optie om al een beetje eigen risico per maand te betalen. „Daarmee spreid je het risico en bied je jezelf wat zekerheid. De regeling geldt zowel voor het minimale eigen risico –385 euro– als het maximale – 885 euro. Als je het eigen risico aan het eind van het jaar nog niet hebt gebruikt, storten we het terug.”
Betalingsregeling
Daarnaast is het mogelijk om een betalingsregeling af te sluiten als het eigen risico moet worden aangesproken, zegt Bolweg. „In plaats van één grote rekening krijg je deze dan in delen. In overleg is heus veel mogelijk. Neem gewoon contact op. We willen voorkomen dat mensen in de landelijke wanbetalingsregeling komen, waardoor ze nog meer premie moeten betalen.”
Een verzekerde heeft in Nederland verplicht een eigen risico van 385 euro. Je betaalt dat bedrag uit eigen zak als je wat overkomt. Het verplichte eigen risico kan vrijwillig met 500 euro worden verhoogd.