Digitaal dia’s kijken

Toen Christiaan Huygens in 1659 zijn toverlantaarn ontwierp, bedacht hij eigenlijk de eerste diaprojector. Met een leeftijd van bijna 350 jaar is de uitvinding nu hoogbejaard. Liefhebbers heeft de gedetailleerde diafilm met zijn goede kleurweergave nog steeds, maar een avondje dia’s kijken komt nog zelden voor. Vooral de opkomst van pc, digitale fotocamera en beamers heeft daarmee te maken. Toch hoeft het grote scherm niet definitief naar zolder.

Bij de aankoop van een nieuw fototoestel lijkt de vraag of het een analoog of een digitaal apparaat moet zijn een gepasseerd station: het merendeel van de nu verkochte camera’s registreert de wereld om ons heen door middel van een beeldchip. Toch zal de amateur-fotograaf zich even achter het oor krabben als hij zijn uitrusting gaat vernieuwen. Wat te doen met de duizenden dia’s? Zeker als je geregeld oudere opnamen bekijkt of al jaren een bepaald thema fotografeert is het handig om het beeldarchief op één medium op te slaan en niet een deel in diadozen en de rest op een harde schijf. Hoe doe je dat?

We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiëren. Het delen van deze content met anderen is niet toegestaan © Reformatorisch Dagblad 2023.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl.