Matt voelt zich „perfect” op zorgboerderij De Pruimenpot bij Dronten

Werken met een beperking
Marcel spoelt de flessen. Foto RD, Anton Dommerholt Anton Dommerholt
9

Halftien, het is koud en winderig. Een groepje mensen drinkt buiten op zorgboerderij De Pruimenpot bij Dronten een beker koffie.

Voor een grote schuur zit Marcel. Hij heeft er al een halfuur werken op zitten. „Het paard, de ezel en de kippen voeren”, vertelt zorgboerin Esther van Hermon (45).

Marcel werkt vier dagen per week op De Pruimenpot. Wat hij daar zoal doet? „Bekeuringen!” roept hij. Hij friemelt met een opgevouwen notitieblokje. Om zijn pols hangt een kralenarmband, om zijn nek drie kralenkettingen.

„Marcel begeleiden wij persoonlijk”, aldus Van Hermon. Samen met haar man Anton Oostveen (45) drijft zij sinds 2004 de zorgboerderij, met 10 hectare appel- en pruimenbomen. „Marcel doet allerlei dingen, zoals flessen schoonmaken in de jamkeuken, bieten rooien in de groentetuin en opruimen. Hij wil altijd wel werken, dat is leuk.” „Ollie”, roept Marcel als de hond zich opdringt aan de vreemde gasten.

Om halfelf druppelen zes cliënten van zorgverlener ’s Heeren Loo de kantine binnen. Gerwin en Matt en begeleider Bart komen terug van de appelpluk. „Ik werk graag buiten”, zegt Gerwin. „Gerwin en ik werken samen”, vertelt de praatgrage Matt. „Maar eh, waar komt dit interview in?”

Begeleidster Karin moet het zo sturen dat ook Gert en Patricia aan het woord komen. Gert werkt graag binnen. „Uien en appels snijden, chutney maken.”

Patricia vindt het fijn dat ze op de zorgboerderij ook een praktijkopleiding krijgt en zo onder meer haar plantenkennis vergroot. „Ik ben het enige meisje in de klas”, lacht ze.

Matt voelt zich gewaardeerd op de zorgboerderij. „Wij zijn collega’s van elkaar. Ik streef naar zelfstandig werken, zonder begeleiding. En omdat ik buiten werk, voel ik mij hier perfect.”

Even over elf maant Karin de vier weer aan het werk te gaan. „Mag ik nog even een peuk roken?” vraagt Patricia. „Nou vooruit.”

Het duo Matt en Gerwin loopt naar buiten. Matt gaat op de trekker, Gerwin en Bart plukken elstars met hagelschade, bestemd voor appelsap. Gerwin laat de fotograaf zien hoe die appels moet plukken. „Niet trekken, maar een beetje draaien.”

Matt draait de trekker tussen de fruitbomen. Met het krat achterop raakt hij een oude fruitboom. „Die moet er toch nog uit”, zegt Bart lachend.

Binnen hakt Gert walnoten in kleine stukjes. „Voor de notenjam”, legt hij uit.

Marcel heeft inmiddels in de jamkeuken alle flessen voor de appelsap schoongewassen. Patricia haalt nieuwe. „Esther, welke chutney gaan we maken?” vraagt ze als ze terug is. „Ik denk appel-pruimen”, zegt deze terwijl ze in een pan met rabarber roert.

Dit is het derde deel in een serie over werkplekken waar mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar ontmoeten. Volgende week deel 4.