Davey vindt blad harken het mooiste werk

Werken met een beperking
Dominique in de materialenschuur. Foto André Dorst. André Dorst.
8

„Vanmorgen lag dit veld nog vol eiken- en kastanjeblad”, vertelt Roel. Halverwege de middag resten slechts wat bladhopen. Roel staat naast de rode trekker, die hij als een van de weinigen mag besturen. „Samen met Dominique, mijn collega, heb ik de bladeren bij elkaar geharkt en afgevoerd.”

De mannen horen bij de tuingroep van Activiteitencentrum Tuin en Begeleid Werken van zorgaanbieder Schreuderhuizen in Arnhem. „In de herfst ruimen we bladeren op. In de winter ruimen we sneeuw en hakken we hout. Ik wil graag met een kettingzaag leren omgaan. Mijn begeleider, Herman Firing, gaat kijken wat er in de toekomst mogelijk is. Ik ben wel ambitieus.” Dominique doet ook een duit in het zakje. „Ik werk vaak met de bladblazer en de grasmaaier. Roel en ik zijn hoofd materiaalbeheer. Ik mag bijvoorbeeld de machines aftanken.” Deelnemer Karim wil wel kwijt dat hij graag de bladblazer hanteert. „Maar mijn pincode krijgt u niet.”

In een groene omgeving staan verschillende woningen van Schreuderhuizen. De tuingroep, gemiddeld vijftien man en twee begeleiders sterk, onderhouden op diverse locaties de terreinen. Maar de deelnemers doen meer, vertelt begeleider Herman Firing. „Ze gaan mee de bossen in om hout te halen en het later te kloven. Ze maken en onderhouden de composthopen en zorgen dat het eindproduct in zakken komt. In januari begint de drukke tijd in onze plantenkas: zaaien, verspenen, verpotten en uiteindelijk het verkopen van afrikaantjes, petunia’s, lobelia’s en andere eenjarigen. Het zijn vooral buurtbewoners die de planten, het haardhout en de compost afnemen. Klanten kunnen het hele jaar aankloppen.”

Ook mensen die niets willen kopen, zijn welkom aan de Bakenbergseweg. Onder meer om de dieren te bekijken. Marjolein zal hen in elk geval met een glimlach ontvangen. Ze troont ze het bezoek mee naar de geiten, eenden, kippen en varkens. „Heerlijk buiten tussen de dieren, ik zou geen ander werk willen.” De geiten zijn favoriet. „Dat zijn heerlijke knuffels. Kijk, Lilly komt al een aai halen.” De dieren vallen niet alleen bij haar in de smaak. „Er komen hier regelmatig mensen met kinderen.”

Begeleider Herman Firing: „De ontmoeting met buurtbewoners en klanten is een van de mooie aspecten van het werken in de tuingroep. We laten onze deelnemers niet voor niets de aanhanger vullen van iemand die hout komt halen. Er ontstaat dan altijd wel een gesprek. De activiteiten en de contacten met anderen versterken het gevoel van eigenwaarde van onze deelnemers.” Davey geniet van de herfst. „Ik houd van bladeren harken.” Maar ook trekkerrijden valt bij hem in de smaak. „De bladeren breng ik met die witte trekker naar de composthoop.” Trots haalt hij een rijbewijs uit zijn portemonnee. „Hierop staat dat ik op woensdag op de trekker mag rijden.”

Dit is het slot van de serie over werkplekken waar mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar ontmoeten.