Waardering maakt werk bij Agathos extra mooi

Advertorial Lelie Zorggroep

Een schouderklopje, een kopje koffie, cliënten die meelopen naar de deur om je uit te zwaaien. De dankbaarheid van haar cliënten maakt het werk bij Agathos thuiszorg voor wijkverpleegkundige Carlijn van Nieuwkoop zo bijzonder. „En ik heb hier minstens zoveel uitdaging als bij een baan in het ziekenhuis.”

Of hij even zal meelopen naar de deur om haar uit te zwaaien. Meneer Zoeteman (95) vraagt het regelmatig als wijkverpleegkundige Carlijn van Nieuwkoop (21) zijn appartement in Gouda verlaat. „Zo’n hartelijk afscheid maakt het werken in de thuiszorg nou zo leuk”, zegt ze. „Het is een stuk persoonlijker dan een baan in het ziekenhuis.”
Als leerling-hbo-verpleegkundige had Carlijn twee jaar geleden de banen in de zorg voor het uitkiezen. „Ik wilde altijd in het ziekenhuis werken, maar de stage daar viel me tegen. Toen ik vroeg of ik bij Agathos terechtkon, werd ik met open armen ontvangen. Ik voelde me vanaf dag 1 thuis.”
De hechte band die je opbouwt met collega’s én cliënten maakt het werk in de thuiszorg volgens haar extra speciaal. „Natuurlijk doe je ‘gewoon’ je werk. Maar mensen die laten weten dat je het goed doet en dat ze blij met je zijn, voor hen doe je het toch vooral?

“Dezelfde taal”

Wat ik bijzonder vind, is dat elke cliënt zijn waardering op een andere manier uit. Meneer Zoeteman loopt vaak mee en zwaait me uit. Of hij zegt: ‘Wat fijn dat je er weer bent.’ Een andere cliënt geeft je een schouderklopje en bij sommigen staat de koffie standaard klaar als je binnenkomt.”
Soms krijgt ze een duimpje op Whatsapp. Maar dat is meestal afkomstig van een collega of mantelzorger.
Carlijn vindt het extra bijzonder om in de laatste levensfase van betekenis te mogen zijn bij cliënten. Dat geeft het werken bij het reformatorische Agathos extra inhoud. „Christelijke cliënten beginnen makkelijker een gesprek over het geloof, omdat ze weten dat je dezelfde taal spreekt.”

Meneer Zoeteman is al drie jaar cliënt bij Agathos. Juist de reformatorische identiteit sprak hem en zijn dochters aan, omdat die bij zijn eigen achtergrond past. „De zorgverleners komen elke dag: ’s ochtends en ’s avonds. Ik mag wel dankbaar zijn, want ze zorgen goed voor me. Het gaat gesmeerd!”
Soms zijn ze haast té zorgzaam, vindt meneer Zoeteman. „Dan vragen ze: ‘Waar is uw wandelstok?’ Terwijl ik best nog zelf kan lopen. Nou ja, soms moet ik oppassen dat ik niet struikel...”, erkent hij schoorvoetend het gelijk van zijn verzorgenden.

Verantwoordelijk werk

Uit eigen ervaring weet Carlijn dat werken in de thuiszorg vaak wordt ondergewaardeerd. „Het beeld is toch dat je alleen steunkousen aan mag trekken en medicijnen mag uitdelen. Maar ik doe veel meer. Ik ben als wijkverpleegkundige verantwoordelijk voor het indiceren hoeveel zorg een nieuwe cliënt nodig heeft, ik houd de zorgplannen van 45 cliënten bij en heb contacten met huisartsen en het ziekenhuis. Én ik mag meedenken over het zorgbeleid bij Lelie zorggroep, waar Agathos bij hoort. We zijn nu bezig met het schrappen van onnodige registraties, waardoor er meer tijd overblijft voor échte zorg van mens tot mens.”

Agathos Thuiszorg
010-264 07 77
agathos@leliezorggroep.nl
www.agathos-thuiszorg.nl
www.werkenbijagathos.nl

Word jij de nieuwe collega van Carlijn?

Wil jij net als Carlijn een baan in de zorg met veel voldoening en waardering? Agathos en Curadomi thuiszorg hebben verspreid over Nederland meerdere vacatures voor elk opleidingsniveau.

Wij zoeken:
- huishoudelijke hulpen
- verzorgenden
- (wijk)verpleegkundigen
- ambulant hulpverleners

Met jouw hulp kunnen we voor nóg meer cliënten van betekenis zijn met zorg vanuit onze christelijke identiteit.

Agathos werkt onder meer in de omgeving van Gouda, Rotterdam, Capelle aan den IJssel, de Drechtsteden en Veenendaal. De hulpverleners van Agathos werken verspreid over het hele land. Curadomi werkt onder andere in Zeeland, Katwijk, Veenendaal en omgeving, Culemborg, Nederbetuwe, Kampen en Assen.

Heb je geen diploma in de zorg of heb je eerder in de zorg gewerkt en wil je herintreden? Ook dan komen we graag met jou in contact. Carlijn: „In ons team is pas nog iemand aangenomen van boven de 40, die daarvoor in een schoenenwinkel werkte. Nu volgt ze de opleiding verzorgende en draait ze al mee in ons team. En ook als hulp in het huishouden kun je doorgroeien naar de zorg.”

Agathos en Curadomi zijn onderdeel van Lelie zorggroep. Kijk op www.werkenbijleliezorggroep.nl voor vacatures.