Verbouwing van Rikkoert Silverhuys

Advertorial Rikkoert Juweliers
Winkel in Schoonhoven
5

Twee monumentale grachtenpanden aan de Haven in Schoonhoven vormen de perfecte omlijsting van de grootste collectie gouden en zilveren sieraden, horloges en zilveren voorwerpen van Nederland. In januari wordt het interieur van Rikkoert Silverhuys ingrijpend vernieuwd en vergroot. Waarom? Ab Rikkoert: „We willen het oude ambacht nog beter voor het voetlicht brengen en bezoekers nog meer laten beleven van het maakproces en de geschiedenis van onze unieke items.”

Ook nu al is het geweldig om de collectie van het bijna 150 jaar oude familiebedrijf te ervaren. Ze bevat nieuwe sieraden van merken als Zinzi en Ti Sento, unieke antieke voorwerpen zoals de kikkerschaal, een knottenkistje, avondmaalsbekers en moderne, luxe horloges van onder meer Rado en Meister Singer. Vanaf half maart 2019 moet die ervaring nóg intenser zijn, want dan is de verbouwing van het Silverhuys gereed en zullen ook veel nieuwe sieradencollecties worden gepresenteerd.
Het doel van de verbouwing is het ambacht en de expertise nog dichter bij bezoekers brengen. Eigenaar Ab Rikkoert: „We vinden het belangrijk dat ze achtergrondinformatie bij onze unieke sieraden en voorwerpen kunnen vinden om zo nog meer te kunnen beleven.”
Het Schoonhovense familiebedrijf realiseert dit met nieuwe uitdagende presentaties en door informatiebordjes bij de items te plaatsen. Die geven aan wat de geschiedenis van een voorwerp is, wanneer en hoe het is gemaakt en wat zijn kenmerken zijn.

Kikkerschalen
Bij sommige artikelen zijn er bewegende beelden van het productieproces te zien. Rikkoert: „Bij onze Kikkerschalen, bijvoorbeeld. Die vormen hét icoon van de Schoonhovense zilversmeedkunst. We maken ze met een diameter van 10 centimeter tot 1.20 meter. Het gaat om schalen die we uit één zilveren plaat smeden, met daarop een kikker die op gevouwen plompenbladeren zit. Een heel lastig te maken voorwerp, want als je een klein foutje maakt, kun je helemaal opnieuw beginnen. Alleen de beste zilversmeden krijgen dit voor elkaar.”
Bij zilveren avondmaalsbekers uit de 17e eeuw krijgen bezoekers van Rikkoert Juweliers ook een film met achtergrondinformatie te zien. „We hebben een exemplaar uit 1620 in ons assortiment”, vertelt Ab Rikkoert enthousiast. „Wist je dat veel avondmaalsbekers vroeger als huwelijksbeker aan een bruidspaar werden gegeven? Bruid en bruidegom dronken eruit om daarmee hun huwelijk te bezegelen. Later werden veel van die bekers aan kerken geschonken, waarna ze als avondmaalsbeker gingen fungeren. Wij maken ze nog steeds, als enige juwelier en zilversmederij in Nederland.”

Atelier
Bezoekers die het smeedambacht live willen ervaren, kunnen ook een kijkje nemen in het atelier, waar de Rikkoert-smeden sieraden en voorwerpen ontwerpen, maken en repareren. Ab Rikkoert: „Wij verzorgen ook excursies voor groepen op afspraak met een rondleiding en demonstraties door de zilversmid. Heb je interesse, maak dan vooraf even een afspraak.”
Wie nog meer van “zilverstad Schoonhoven” wil ervaren, moet na het bezoek aan Rikkoert Silverhuys zeker bij het naastgelegen Edelambachtshuys in de voormalige synagoge binnenwippen. Het bevat een vrouwengalerij met een prachtige museumcollectie antiek Schoonhovens zilver van 1600 - 1930, een zilversmidskelder en het kleinste monument van Schoonhoven: de Mikwa, het Joods rituele bad.

Korting
Vanwege de verbouwing is er bij Rikkoert Juweliers momenteel een grootschalige uitverkoop met hoge kortingen van 10 tot 70% op een groot gedeelte van de collectie. Kom langs in de winkels aan de Haven in Schoonhoven en bekijk de aanbiedingen van de mooiste gouden en zilveren sieraden, horloges, bijzondere antieke en occasion sieraden, vintage horloges, nieuw en antiek groot zilverwerk en vele andere artikelen.
Benieuwd naar de kortingsprijzen per artikel? Neem contact op met de klantenservice per e-mail: klantenservice@rikkoert.nl of per telefoon: 0182 – 38 26 51 en vraag naar de korting. U krijgt een kortingscode toegestuurd en kunt het artikel met korting online bestellen.

Contact
Rikkoert Juweliers
Haven 1-13/ Burg. Roosstr. 22
Schoonhoven/ Lekkerkerk
0182-382651/ 0180-661490
info@rikkoert.nl
www.rikkoert.nl