Iraakse Lorin vertelt: “Om ons heen sloegen de granaten in.”

Advertorial
2

 U en ik kunnen het ons haast niet voorstellen; het geluid van inslaande granaten, snel wat spullen bijeen grabbelen en dan halsoverkop op de vlucht. Dat is het verhaal van de hoogzwangere Lorin. Zij is 40 jaar oud en getrouwd met Hawre. Samen hebben zij tien kinderen, de jongste gaat mee in een draagdoek, als zij aan hun vlucht beginnen. Ook zij kon zich een paar jaar geleden niet voorstellen dat ze ooit haar thuis en al haar bezittingen zou moeten achterlaten om haar kinderen de kans te geven te blijven leven. En zij zijn slechts één van de vele tienduizenden Iraakse families die huis en haard verlieten om hun gezin te redden.

Na een lange en spannende reis komen deze gezinnen aan in de vluchtelingenkampen. Daar zijn ze veilig en kunnen zij tot rust komen. Of, zoals Lorin, medische hulp ontvangen en veilig bevallen.

Maar makkelijk is het leven in de kampen niet. Vaak is er een gebrek aan voedsel en ook elektriciteit is schaars. Met de winter in aantocht is het van levensbelang dat deze mensen, die alles hebben moeten achterlaten en met lege handen in het kamp aankomen, hulp krijgen.

Daarom is Medair in de kampen in Irak. Wij begrijpen dat deze ouders niets te geven hebben, anders dan hun ouderlijke liefde. Maar die liefde stilt geen honger, geneest geen wonden en beschermt niet tegen de kou tijdens de winterse nachten in het tentenkamp. Om de gezinnen te helpen binnen de kampen gezond en veilig te kunnen leven biedt Medair ter plekke voedsel, medicijnen en onderdak.

Zo hebben wij ook Lorin en haar familie kunnen helpen. Nadat haar in het ziekenhuis werd verteld dat zij een keizersnede nodig had, was het gezin ten einde raad. Hoe moesten zij de medische kosten betalen? De Medair kliniek bood goede, gratis zorg en inmiddels is de prachtige baby Sozan geboren. “Ik ben dankbaar. We hebben een prachtige dochter gekregen en ze is helemaal gezond!”, aldus stralende vader Hawre.

Het schrijnende contrast tussen de grenzeloze liefde en moed van de ouders in Irak en de machteloosheid die zij voelen nu zij hun kinderen niets te bieden hebben, is aan de orde van de dag. Maar de basisgezondheiszorg, onderdak, veilig drinkwater en hygiënepakketten die Medair biedt, geeft weer een sprankje hoop en betekent een nieuwe start voor deze ontheemde families. Dat doen we ook door lokale mensen een baan te bieden binnen onze organisatie, een voorbeeld daarvan is het verhaal van Hardan. Hij werkt in onze kliniek in één van de kampen.

Medair is een christelijke noodhulporganisatie en heeft als missie menselijk leed te verminderen op de meest afgelegen en verwoeste plaatsen van de wereld. Medair is actief in onder andere Afghanistan, D.R. Congo, Haïti, Nepal, Somalië, de Filipijnen en het Midden-Oosten. Medair is onderdeel van Integral Alliance – een internationale noodhulp alliantie - en werkt met verschillende partners waaronder Woord en Daad, EO Metterdaad, Red een Kind, Tear en ZOA.

Lees hier het complete verhaal van Lorin of bekijk onderstaande video en zie hoe het werk van Medair in Irak eruit ziet. 

YouTube video Mosul

Medair
  

Bent u geraakt door het verhaal van Lorin? Wilt u andere gezinnen dezelfde hoop en kans op een nieuw begin bieden? Uw gift kan levens redden in Irak. Geven kan eenvoudig via onze donatiepagina.