Gezocht: de burgemeester van de school

Advertorial VGS

“Het is prachtig om invloed te hebben op de sfeer in het team. Een goed werkend team betekent goed onderwijs van de kinderen en daar draait het om. Natuurlijk is het ook wel eens pittig, maar dat weegt niet op tegen de mooie kanten van het vak.” Wilbert Hoepel (29) waagde de sprong in het diepe: van leerkracht naar schoolleider. Hoe is het om startende schoolleider te zijn en over welke kwaliteiten moet je beschikken om die stap te maken?

Hoe is het om een startende schoolleider te zijn?
“Ik ben nu 2,5 jaar schoolleider van de School met de Bijbel in Montfoort en dat bevalt goed! Er zijn veel dingen op mijn pad gekomen waar ik van tevoren niet over na had gedacht. Het mooie is bijvoorbeeld dat je het gezicht bent van de school. Je krijgt veel waardering van ouders, leerlingen en collega’s. Zo was een van de kleuters op zoek naar de ‘burgemeester’
bij het trakteren. Natuurlijk zijn er ook dingen die minder leuk zijn, zoals het wegwerken van e-mails.”

Waarom heeft u destijds de overstap van meester naar schoolleider gemaakt?
“Ik merkte dat ik toe was aan de volgende stap en ben daarom op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging. Er was op de school waar ik werkte geen vacature voor teamleider, daarom ben ik verder gaan kijken. Het was een sprong in het diepe, maar ik dacht: ‘Waarom ook niet?!’”

Wat heeft een schoolleider nodig aan vaardigheden?
“Je moet als schoolleider goed kunnen luisteren en communicatief vaardig zijn. Teamleden en ouders zijn gebaat bij openheid en duidelijkheid. Daarnaast denk ik dat het belangrijk is dat je fouten durft toe te geven. Juist in je rol als schoolleider moet je blijven leren. Fouten maken hoort daarbij.”

Wat geeft u energie in uw huidige rol?
“De invloed die je hebt en de beslissingen die je mag maken. Ik vind het prachtig om met mensen te werken en invloed uit te oefenen op de teamsfeer. Personeelsontwikkeling geeft mij echt energie.”

Wat geeft u mee aan ambitieuze leerkrachten?
“Als je benieuwd bent of het vak van schoolleider iets voor je is, ga dan een dag meelopen met een huidige directeur. Doe dat op een andere school dan waar je nu werkt. Bereid je goed voor en bouw een netwerk op door contact te zoeken met mensen die ook de stap hebben gemaakt.”

Benieuwd of er een schoolleider in jou zit? Ontdek het met de training Jong Talent van VGS Academie.
Kijk voor meer informatie op www.vgs.nl/jongtalent