“Agathos geeft mij de kans verder te leren in de zorg”

Advertorial Lelie Zorggroep

Liesbeth Démoed en Agnita Korver gaan na hun afstuderen als verzorgende ig (niveau 3) aan de slag bij Agathos thuiszorg. Hier leerden zij afgelopen twee jaar de kneepjes van hun vak in de praktijk.

Liesbeth Démoed komt bij één van haar thuiszorgcliënten in Gouda. Ze doet de deur open en treft haar huilend op de bank aan. “Dan moet je niet hup aan de slag. Maar vraag je wat er aan de hand is. Ze is eenzaam en heeft onenigheid met haar familie. Wij als thuiszorgmedewerkers zijn haar enige sociale contacten.” Liesbeth hoeft alleen maar te luisteren en kan daarna met haar zorghandelingen beginnen. “Die glimlach achteraf op haar gezicht, dat doet heel veel met me. Het was het begin van een goede band met deze cliënt.”

Liesbeth werkt als verzorgende ig bij Agathos in Gouda. In de week van dit interview krijgt ze haar diploma aan het Hoornbeek College voor het afronden van haar opleiding. Hierbij heeft ze werken en leren de afgelopen twee jaar gecombineerd met het werken in de zorg. “Je kunt dan gelijk toepassen wat je op school hebt geleerd. En je wordt bij Agathos goed begeleid, dat geeft een zeker gevoel.”

Christelijke identiteit

Wat maakt werken bij Agathos zo leuk? Daar hoeft Agnita Korver, net als Liesbeth net klaar met haar opleiding bij Hoornbeek, niet lang over na te denken. “Ik vind het vooral fijn dat het een christelijke zorgorganisatie is. We hebben respect voor elkaar en onze cliënten en nemen de tijd voor een praatje met hen. Hierdoor leren we hen echt kennen. Daarnaast helpen de collega’s van Agathos je heel goed om de theorie in praktijk te brengen. Ik werd heel goed ingewerkt en begeleid in mijn eerste tijd. Collega's geven feedback waar je veel van kunt leren, zonder dat het onveilig voelt. Tegelijk kunnen wij hen vanuit onze opleiding weer helpen om de zorg meer te richten op wat de cliënt zelf nog kan, in plaats van iemand helemaal te ontzorgen.”

De christelijke identiteit helpt Liesbeth en Agnita om samen met collega's na te denken over de manier waarop zij zorg bieden aan hun cliënten. Waarin onderscheidt Agathos zich van andere thuiszorgaanbieders? Dat is soms moeilijk aan te geven, zeggen ze allebei. Het is een houding en een basis waaruit zij zorgen. Maar soms wordt het heel concreet. Zo kreeg Agnita al te maken met een cliënt die het in de laatste fase van haar leven fijn vond als er uit de Bijbel werd gelezen. “Dat ze dat vroeg en dat wij daarin iets mochten betekenen, vond ik heel bijzonder. Wat fijn dat je als christenen elkaar zorg kunt geven. Dat geeft mij extra diepgang in m'n werk.”

Agnita werkt in Rotterdam, waar lang niet alle cliënten christelijk zijn. Ook in Gouda zorgt Agathos voor een brede doelgroep. Dat doet zij vanuit de missie van de organisatie uit de brief van Paulus aan de Galaten: Doe goed aan allen, in het bijzonder de huisgenoten van het geloof. “Ik vind het heel fijn dat we juist ook niet-christelijke cliënten in zorg nemen en ook voor hen kunnen zorgen”, zegt Liesbeth.

Bij Lelie zorggroep volgen zo’n honderd MBO en HBO-studenten een werken- en lerentraject. Zij werken voor Agathos, Curadomi of Lelie zorggroep in Rotterdam. Naast de combinatie om werken en leren te combineren zijn er altijd mogelijkheden voor stages, vakantiewerk en na de studie een uitdagende baan.

Agnita gaat na haar afstuderen aan de slag in een thuiszorgteam van Lelie zorggroep in Rotterdam. Liesbeth blijft bij Agathos in Gouda werken en heeft de smaak te pakken. Zij studeert verder voor verpleegkundige niveau 4. “Ik moet me er wel weer even voor opladen. Maar ik krijg de kans van Agathos om verder te leren. Ze stimuleren me ook om me verder te ontwikkelen. Dat is net het duwtje in de rug dat ik nodig had. Straks mag ik meer zorghandelingen doen en doorgroeien in de organisatie.”

Van Katwijk tot Culemborg: uitdagende zorgbanen bij jou in de buurt

Lelie zorggroep biedt zorg aan zo’n 6.500 cliënten in enkele tientallen plaatsen in Nederland. Die zorg wordt geboden door ruim 3.000 betrokken en bevlogen medewerkers. Gemotiveerd vanuit ons christelijk geloof en traditie willen wij goed doen aan allen die onze zorg nodig hebben. Bij Lelie zorggroep is er ruimte voor bezinning en bezieling. Binnen Lelie zorggroep bundelen Agathos, Curadomi en Lelie zorggroep in Rotterdam hun krachten. Zij zoeken voortdurend nieuwe collega’s om onze zorg aan de cliënten te blijven bieden en verbeteren. In veel van onze gebieden hebben we door uitbreiding van onze teams extra verzorgenden en verpleegkundigen nodig. Of het nu is in Katwijk, waar Curadomi vanuit vijf teams thuiszorg biedt of in Culemborg waar één team werkzaam is. Lelie zorggroep biedt haar medewerkers goede begeleiding en opleidingskansen om zo het beste uit hun talenten te halen. Daarnaast wordt er rekening gehouden met persoonlijke wensen wat betreft het aantal uren dat iemand wil werken. Dus ben je verzorgende of verpleegkundige en geloof je net als wij in de meerwaarde van christelijke thuiszorg? Kijk dan eens op www.leliezorggroep.nl/werk voor een vacature bij jou in de buurt. Of attendeer iemand uit jouw omgeving. Samen kunnen we bijdragen aan de toekomst van christelijke zorg in Nederland.

Stichting Lelie Zorggroep
Wormerhoek 14-G
2905 TX Capelle aan den IJssel