Dit artikel is partnercontent.

partnercontent

Samen gaan voor christelijke zorg  

De christelijke zorgverzekeraar vergoedt zorg. Net als andere verzekeraars. Maar daar waar geloof, zorg en gezondheid elkaar raken, zoals bij de beschermwaardigheid van het leven, biedt ze meerwaarde. Samen met partners. Hoe? Directeur Jos Leijenhorst spreekt erover met de nieuwe directeur van NPV – Zorg voor het leven, Bert-Jan Heusinkveld.

EMG MediaproductiesInvalid Date
beeld De christelijke zorgverzekeraar
beeld De christelijke zorgverzekeraar

Wat bedoelen jullie eigenlijk met die term, “beschermwaardigheid van het leven”?

Bert-Jan: Leven is door God gegeven leven dat zichzelf ontwikkelt vanaf de conceptie, dankzij Hem. De moeder heeft daar dus niet de hand in, hoewel ze onmisbaar is bij de groei. Ieder kind, of het zich nou in de baarmoeder bevindt of daarbuiten, is gewild, zo niet door de ouders, dan wel door God. Dat gegeven leven moet beschermd worden, omdat het intrinsiek waarde heeft, eeuwigheidswaarde zelfs. Niet alleen in fijne, maar ook in moeilijke omstandigheden. Daar komt bij dat ieder mens, hoe jong ook, beeld van God is: hij of zij weerspiegelt iets van Hem. Als wij zorg hebben voor het leven, in welke fase ook, laten wij iets zien van de manier waarop God zorgt voor ons mensen.

Jos: Voor mij gaat de beschermwaardigheid van het leven erover dat God God mag zijn. Hij is Degene Die het leven geeft en ontworpen heeft. Dat maakt mij op een manier klein. Wij gaan op Zijn stoel zitten als wij de waarde van het leven gaan wegen. Thema’s als abortus en euthanasie houden ons een spiegel voor. En daarom geloof ik dat elke generatie opnieuw vragen moet beantwoorden als: wat is leven, wat maakt het leven goed, waar vind ik houvast in het lijden?

Hoe vullen een christelijke zorgverzekeraar en een dito patiëntenvereniging die beschermwaardigheid van het leven concreet in?

Jos: Als christelijke zorgverzekeraar zien we een rol voor onszelf waar geloof, zorg en gezondheid elkaar raken. Vooral wanneer mensen voor medisch-ethische vragen staan, willen we ze helpen de juiste hulp te vinden. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat er voldoende, goede en toegankelijke kennis rond die thema’s wordt verzameld. Daarom steunen we de NPV die met haar Advieslijn geweldig werkt verricht. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in de opleiding ”Ethiek in de zorg”, waar zorgprofessionals getraind worden in de zorgvuldige doordenking van lastige zorgdilemma’s vanuit een christelijk en wetenschappelijk perspectief. Zo werken we met verschillende partners aan inzicht, behoud en kwaliteit van christelijke zorg. De behoefte aan kennis en advies is groot, merken we bij onze klanten. Er blijven altijd vragen over het begin en het einde van het leven. Zo belde er laatst een vrouw die overwoog draagmoeder te worden. Ze vroeg zich af wat de Bijbel en wij daarvan vonden.

Bert-Jan: Dat soort vragen komt ook binnen bij onze Advieslijn en in de chat. Onze leden hebben vaak al wel een mening over datgene waarvoor ze bellen, maar willen graag horen wat wij vinden en hoe wij dat onderbouwen vanuit de Bijbel. Onze afdeling Onderzoek & Beleid zet zich daarnaast met haar lobby in voor goede wetgeving waarin wordt opgekomen voor het leven en waarin dat leven wordt beschermd.

Jos: We informeren klanten over de verschillende opties die er zijn. En hoe je daar vanuit een christelijk perspectief naar kunt kijken. Maar uiteindelijk maken de klanten zelf een keuze. Neem euthanasie: veel christenen reageren daar vanuit de Bijbel afwijzend op, maar weten niet altijd dat er ook palliatieve sedatie bestaat. Wij leggen uit wat dat is en verwijzen naar christelijke ethici die uitleggen dat zij geen conflict zien met de Bijbel. Zo kan er ruimte ontstaan op een heel moeilijk moment.

Bert-Jan: We stellen leden die contact opnemen ook zelf vragen: waarom zit je hiermee, waarom wil je dit, waarom vind je dat? Door mensen te bevragen maak je hun denklijn helderder en daarmee help je ze. Het helpt hen ook om beslissingen niet alleen te nemen op basis van gevoel –zoals helaas vaak gebeurt– maar ook op basis van de Bijbel.

Hoe kunnen een zorgverzekeraar en een patiëntenvereniging elkaar versterken in de zorg voor het leven?

Bert-Jan: Het is sowieso belangrijk dát er christelijke zorg bestaat en die kunnen we alleen in stand houden als we als christelijke zorgorganisaties samenwerken. Samen zijn we met meer en kunnen we meer invloed uitoefenen op politiek en medische wereld.

Jos: Wij geloven in een God Die ieder leven liefheeft. Dat is de basis waarop wij al meer dan honderd jaar bouwen. Maar de wereld is flink veranderd. We zien het belang van samenwerken in een netwerk van kerken, zorgorganisatie en andere christelijke instituten, zodat we elkaar blijven scherpen en versterken.

Bert-Jan: Ik moet denken aan de term ”autonomie”. In de geneeskunde betekent het woord dat een arts zijn patiënt zó informeert dat die de informatie begrijpt en tot een weloverwogen beslissing kan komen. Tegenwoordig wordt ‘autonoom’ steeds meer zó uitgelegd: iemands wensen zijn wet en moeten uitgevoerd worden.

Jos: Autonomie is voor mij een aantrekkelijk begrip, gekoppeld aan persoonlijke vrijheid. Tegelijk weten we: niet in autonomie, maar in kwetsbaarheid en afhankelijkheid ervaren we het meest wat liefde is en wat verbondenheid is. Juist in onze afhankelijkheid komen we tot elkaar en worden we mens, autonomie zet ons eerder op afstand van elkaar.

Bert-Jan: Inhakend op de mens als kwetsbaar en afhankelijk wezen: ik vind het mooi dat we als **** NPV en De christelijke zorgverzekeraar de afgelopen jaren duizenden mensen met vragen over medisch-ethische onderwerpen hebben kunnen helpen. Vrijwilligers van ons komen bij mensen thuis om hen te helpen bij van alles en nog wat. Honderden professionals die zorg rond het levenseinde verlenen, hebben we toegerust en tientallen thema-avonden georganiseerd.

Jos: Wij zijn blij dat we met de verschillende christelijke partners, zoals de NPV, kunnen bijdragen aan christelijke zorg in Nederland. Samen kun je groter denken en dromen. En daarom zeggen wij: wij geloven dat het samen kan.

Wilt u weten wat De christelijke zorgverzekeraar voor u kan betekenen? Kijk dan op dechristelijkzorgverzekeraar.nl/ontdekmeer. Wilt weten wat NP-Zorg voor het leven voor u kan betekenen? Kijk dan op: npvzorg.nl .

Dit artikel is partnercontent. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van het Reformatorisch Dagblad.
Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
RDMagazine

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer