Actie voor sluiting Vion-vestiging Boxtel

Omwonenden en organisaties willen vrijdagmiddag demonstreren bij de Vion-slachterij in Boxtel, waar coronabesmettingen zijn vastgesteld. Ze zijn erg bezorgd over de situatie in het bedrijf en de gevolgen voor de Boxtelaars. Ze willen dat het bedrijf voorlopig dichtgaat.

„Wij vinden het ongehoord dat de productie van vlees belangrijker is dan de gezondheid van slachthuismedewerkers en de inwoners van Boxtel”, vertelt Mirjam Bemelmans van de actiegroep Sluit Vion. De medewerkers zijn veelal arbeidsmigranten.

Als voorbeeld geeft ze het verhaal van haar zus die een boerderijtje wilde kopen, maar waar arbeidsmigranten bleken te bivakkeren. Er lagen 24 matrassen waarvan de verschillende ploegen, veertig man in totaal, gebruik maken, beweert Bemelmans. „Mensen doen onder bizarre omstandigheden vies werk en het bedrijf lijkt boven de wet te staan.”

De werknemers lopen niet alleen kans op besmetting, zegt ze, maar vergroten ook het risico voor anderen doordat ze bijvoorbeeld naar de supermarkt gaan. Bemelmans is overigens niet alleen ongerust over de mensen, maar maakt zich ook zorgen om de dieren, met name door de grote hoeveelheden die er worden verwerkt.

Begin juni nam Vion wel nog extra maatregelen tegen corona. Zo heeft het bedrijf een controle aan de poort ingesteld om besmetting actief op te sporen, waarna mensen met corona-achtige klachten naar een van de teststraten van de GGD worden gestuurd. In totaal zijn in de eerste twee weken van juni in Boxtel 26 mensen positief getest. Zij stopten daarom met hun werk.

Hoeveel demonstranten er zullen komen, weet Mirjam Bemelmans nog niet. Ze vreest dat de hitte een rol zal spelen bij de opkomst.