ABN AMRO schrapt tot 1375 banen, bonden niet verrast

beeld ANP

ABN AMRO gaat in de periode tot 2020 maximaal 1375 arbeidsplaatsen schrappen als onderdeel van een kostenbesparing bij het financiële concern. Dat blijkt uit een interne mededeling die de bank maandag heeft verstuurd aan de eigen medewerkers. De vakbonden, waaronder de RMU, zijn niet verrast.

Volgens ABN komen volgend jaar 625 tot 950 reguliere arbeidsplaatsen te vervallen, oplopend naar 975 tot 1375 banen in de periode tot 2020. Dat is inclusief natuurlijk verloop, het schrappen van bestaande vacatures en externe krachten. Gedwongen ontslagen zijn daarbij echter niet te voorkomen, aldus de bank.

Een woordvoerder van ABN gaf aan dat ook in het buitenland arbeidsplaatsen komen te vervallen en dat nog niet is te zeggen hoe groot het uiteindelijke banenverlies in Nederland zal zijn.

Het kostenbesparingsprogramma heet project Simplify. De bank kondigde in augustus bij de halfjaarcijfers al aan 200 miljoen euro aan kosten te willen besparen, onder meer door een vermindering van het personeelsbestand. Om hoeveel banen het zou gaan, werd toen nog niet bekendgemaakt.

Ondersteunende functies

De banen zullen verdwijnen bij ondersteunende en controlerende functies zoals op personeelszaken, de financiële administratie en risicomanagement. In totaal werken daar een kleine 5000 medewerkers. ABN gaf aan de komende tijd te blijven kijken naar verdere besparingen, waardoor mogelijk nog meer arbeidsplaatsen kunnen komen te vervallen.

Er zal de komende tijd worden uitgewerkt in hoeverre bepaalde afdelingen geraakt zullen worden. ABN hoopt daar met de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal meer duidelijkheid over te bieden, aldus de woordvoerder.

„Helaas brengen deze veranderingen, nu en in de toekomst, persoonlijke onzekerheden en uitdagingen mee voor een grote groep medewerkers. Samen met mijn collega’s van de raad van bestuur zal ik er alles aan doen om de komende periode zo snel en zoveel mogelijk duidelijkheid te geven”, liet topman Gerrit Zalm van ABN weten.

RMU

De RMU is niet echt verrast door de aangekondigde reorganisatieronde. Zalm had deze reeds aangekondigd bij de presentatie van de halfjaar cijfers van de bank, stelt Chris Baggerman van de RMU. „De impact verrast ons wel. Bankmedewerkers dienen zich steeds meer te realiseren dat er een nieuwe werkelijkheid is: door nieuwe financiële technologie wordt het in de toekomst alleen maar eenvoudiger om bij onderlinge betalingen geen gebruik meer te maken van een bank.”

De RMU verwacht dat dit voor vijf van de tien medewerkers ingrijpende gevolgen heeft. „Het is veelzeggend dat er de afgelopen 8 jaar bijna 10.000 van de 30.000 banen verloren zijn gegaan als deze nieuwe reorganisatie afgerond is. Gelukkig is er voor de huidige medewerkers nog een verantwoord sociaal plan.”

Gebrek aan visie

Volgens vakbond De Unie hebben beleidsmakers bij ABN AMRO geen idee welke richting ze op willen met de bank. Dat nu nog niet precies duidelijk is waar de klappen vallen is volgens de vakbond een totaal gebrek aan visie. „ABN AMRO heeft geen idee hoe ze als bank toegevoegde waarde kunnen bieden”, aldus voorman Castelein. „Daardoor weten ook werknemers niet waarop ze zich moeten doorontwikkelen om de bank vooruit te helpen.”

CNV bevestigt de lezing van Castelein en spreekt van een „hele simpele vorm van kostenbesparing”. Maar een duidelijke strategie is volgens CNV niet zichtbaar. Ook vindt de bond het „onprettig” dat nog niet duidelijk is waar de ontslagen zullen vallen.

Vakbond FNV zet onder meer vraagtekens bij de manier waarop de aantallen maandag bekend werden gemaakt. Dat er nog altijd geen duidelijkheid en zekerheid is voor werknemers maakt de situatie vervelend en onzeker, aldus bestuurder Bob Bolte van FNV, die ook wijst op „een stevig sociaal plan” waar de werknemers op terug kunnen vallen.