ABN AMRO schrapt opnieuw banen

beeld ANP

ABN AMRO voert zijn bezuinigingen verder op en verwacht dat daarbij nog eens 1500 banen verloren gaan. Dat maakte de bank woensdag bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

De nieuwe bezuiniging moet zo’n 400 miljoen euro aan besparingen opleveren en komt boven op de reorganisatieplannen die de afgelopen maanden al zijn gemeld. ABN AMRO verwacht de besparing te kunnen realiseren door verdergaande digitalisering van werkzaamheden en door efficiënter te gaan werken. De operatie kost dit kwartaal naar verwachting tussen de 150 en de 175 miljoen euro.

In september maakte ABN al bekend in de periode tot 2020 in totaal 1375 banen te gaan schrappen, vooral bij ondersteunende en controlerende functies zoals op personeelszaken en de financiële administratie. Daarbij liet de bank al weten de mogelijkheden voor verdere besparingen te onderzoeken, terwijl er ook eerder al stevige ingrepen voor de komende jaren waren aangekondigd.

De werkgelegenheid bij de bank zakt de komende jaren met 13 procent, tot ongeveer 23.000 banen in 2020. Nu is er bij ABN werk voor 26.500 medewerkers, van wie er 4500 worden ingehuurd.

De RMU toonde zich vanmorgen niet verrast door het nieuws, maar maakt zich wel zorgen om het hoge tempo waarin banen in de financiële sector verdwijnen. Daarnaast „is er een weliswaar een langlopend sociaal plan tot 1 januari 2020, maar op termijn is er sprake van minder begeleiding naar nieuw werk. Dat wringt, omdat mensen uit de financiële sector moeilijk nieuw werk kunnen vinden”, stelt Chris Baggerman van de RMU.

ABN AMRO zag zijn nettowinst vorig kwartaal met bijna een vijfde stijgen, naar 607 miljoen euro. De eerste negen maanden van dit jaar leverden een plus op van 1,7 miljard euro.