Zendingspredikant ds. J. IJsselstein terug uit Papoea

Ds. J. IJsselstein. Foto RD RD

WOERDEN – Ds. J. IJsselstein, die namens de Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG) is uitgezonden naar Papoea, keert aan het einde van dit jaar terug naar Nederland.

Dat bevestigde directeur drs. P. Eikelboom van de ZGG maandag. Volgens de ZGG-directeur heeft de predikant, die uitgezonden is door de gereformeerde gemeente te Houten, aangegeven het verlangen te hebben om na zijn terugkeer beroepbaar te worden gesteld voor het geheel van de Gereformeerde Gemeenten.

Ds. IJsselstein werkt sinds 2010 namens de ZGG als theologisch docent en toeruster ten dienste van de GJRP, de uit het zendingswerk ontstane kerk in de Indonesische provincie Papoea. Hij doceert aan de STT, de theologische school in Wamena.

Volgens ZGG-directeur Eikelboom heeft ds. IJsselstein zelf besloten om eind dit jaar een punt te zetten achter zijn werkzaamheden. „In het zendingsblad Paulus hebben we al eerder aangegeven dat we naar een zinvolle invulling van zijn taak zochten. Ds. IJsselstein heeft nu aangegeven te weinig mogelijkheden te zien om het docentschap vorm te geven en om als predikant het Woord ter plaatse uit te dragen.”

Eikelboom noemt het „jammer” dat hiermee een einde komt aan de uitzending van de predikant namens de ZGG. „Wij respecteren zijn besluit. Het doet pijn. Bij ds. IJsselstein zelf, bij ons als organisatie en bij de kerk in Papoea. Zendingsarbeid is weerbarstig, ongeacht in welke fase het werk verkeert. We blijven echter zoeken naar samenwerking met de GJRP.”

De ZGG heeft over de ontstane situatie een brief gestuurd aan de GJRP. Bovendien hoopt directeur Eikelboom volgende maand voor overleg naar Papoea te gaan. „Of we opnieuw een docent naar Papoea kunnen sturen is op dit moment nog onduidelijk. Eén van de gespreksonderwerpen zal zijn wat de plannen zijn van de GJRP en welke rol de ZGG daarin kan vervullen.”

Enkele maanden geleden maakte de ZGG bekend vanuit Nederland een theologisch docent benoemd te hebben die werkzaam zal zijn op het Indonesische eiland Bali. Volgens Eikelboom was er op dat moment nog geen zicht op een spoedige terugkeer van ds. IJsselstein vanuit Papoea. „Vandaar dat er toentertijd ook niet gesproken is over een eventuele overplaatsing van ds. IJsselstein naar Bali.”

Ds. IJsselstein hoopt volgens de ZGG in december in Nederland terug te keren.