Wim Akster in Malawi aan de slag voor Timotheos Foundation

Foto EPA

STAPHORST – Wim Akster, voormalig medewerker van stichting Stéphanos, keert terug naar Malawi. Hij gaat aan de slag voor de Malawiaanse stichting Timotheos Foundation.

Timotheos Foundation is in juni opgericht door enkele leden van de Reformed Presbyterian Church of Malawi (RPC). Zij deden dit als reactie op het ontslag van Charles Paundedi en George Mandindi. Beide Malawianen –leden van de RPC– waren, evenals de Nederlanders Wim Akster en Truus Ringelberg, in Malawi werkzaam voor de Nederlandse stichting Stéphanos. Na een conflict is de arbeidsovereenkomst van de vier vorig jaar ontbonden.

Akster, die op verzoek van de Timotheus Foundation terugkeert naar Malawi, wordt vanuit Nederland ondersteund door de onlangs opgerichte Stichting Werkgroep Malawi. Het voorlopige bestuur van deze interkerkelijke stichting bestaat uit drie Staphorsters: ds. Tj. de Jong (voorzitter), H. van Arnhem (secretaris) en J. Boer (penningmeester).

Voorzitter ds. De Jong benadrukt desgevraagd dat de stichting is opgericht na een verzoek uit Malawi. „Er ligt dus geen anti-Stéphanosplan aan ten grondslag.” Hij ontkent echter niet dat een belangrijk deel van de achterban van de nieuwe stichting bestaat uit personen die het oneens zijn met het vertrek van Akster en Ringelberg bij Stéphanos.

Stichting Werkgroep Malawi zal zich gaan richten op onderwijsactiviteiten, armoedebestrijding en hulp aan weeskinderen. Om te voorkomen dat „oud-collega’s concurrenten worden”, gaat Wim Akster bewust aan de slag in een andere regio in Malawi, stelt ds. De Jong.

Om fondsen voor de nieuwe stichting te genereren, worden er plaatselijke werkgroepen gevormd.