Voorgangers willen PVV in coalitie

Formatie
PVV-leider Wilders. Foto ANP ANP

AMERSFOORT – Een handvol predikanten en andere geestelijke voormannen steunt expliciet een coalitie waarin de PVV meedoet of waaraan die partij gedoogsteun geeft. In een woensdag uitgegeven ver­klaring waarschuwen zij met klem voor de islam.

De verklaring is een initiatief van de Amersfoortse voorganger Ben Kok. De joods-christelijke pastor is al langer op zoek naar leidinggevenden in de joods-christelijke wereld die zich willen verbinden aan een door hem opgestelde verklaring.

„Ik hoor zelden een waarschuwend geluid tegen de islam. Toen ik vanuit het CDA en de Protestantse Kerk in Nederland oproepen hoorde niet met de PVV in zee te gaan, was voor mij de maat vol.”

Kok trad gisteren met de verklaring naar buiten. Tot nu toe hebben, naast hijzelf, zes mensen het manifest getekend. Dat zijn auteur Jan van Barneveld, presentator Feike ter Velde, voorganger Wim Verdouw, voor­ganger Gerard Wijtsma, zendeling Bram Krol en theoloog Lucas Hartong, Europarlementariër namens de PVV.

De ondertekenaars stellen dat de islam „een totalitair sys­teem” is dat het leven bepaalt voor moslims en niet-moslims „en waarbinnen alle niet-moslims gediscrimineerd worden als apen, varkens, dhimmi’s, brandstof voor de hel.” De islamitische profeet Mohammed wordt omschreven als „een moordenaar, een oorlogsvoerder, een manipulator, een polygamist en een pedofiel.”

Volgens de verklaring zijn de PVV en de SGP de enige partijen die op dit moment tegengas geven aan „de voortschrijdende islamisering.”

Die islamisering is in Nederland een feit, zegt Kok in een toelichting. „Tussen een moskee en een politiebureau in Amsterdam-West wordt de helft van de openbare weg elke vrijdag ontruimd door moslims om te bidden. Nederland telde veertig jaar geleden nauwelijks moslims, nu zijn het er meer dan 1 miljoen. Als niemand ingrijpt, zet de groei gestadig door en is Nederland over dertig tot veertig jaar een islamland.”

Veel bezwaren tegen de PVV zijn „schandalige leugenpraat”, vindt de voorganger. „De PVV scheert niet alle moslims over één kam. Wilders zegt dat moslims die goed functioneren in Nederland kunnen blijven wonen, maar dat degenen die niet willen integreren het land uitmoeten.”

Dat de PVV de rechtsstaat zou aantasten, vindt Kok „een vage term. De islam is een gevaarlijke godsdienst, met als enige doel de wereld in haar macht te krijgen. In Nederland moeten we die godsdienst koste wat kost weren. Als daarvoor de Grondwet moet worden aangepast, heb ik daar geen problemen mee.”

Dat neemt niet weg dat de Amersfoortse pastor ook de schaduwkanten van de PVV ziet. „Als christen mis ik de bewogenheid vanuit het christelijk geloof voor de medemens bij deze 
partij. Maar de islam als systeem is kwalijk, ik snap niet dat het CDA en de CU dat niet willen inzien.”

Het manifest is ook bedoeld als steun voor moslims die „gevangen­zitten in hun systeem en vrij zouden willen zijn.” Kok: „Veel moslims durven geen afscheid te nemen van hun geloof. Door hun familie worden ze verstoten en van christelijke kant hoeven ze ook geen hulp te verwachten. Nogal wat christelijke organisaties die onder moslims werken draaien om de hete brij heen en zeggen: Allah en God zijn dezelfde. Dat is een pertinente leugen.”

Het gebed van de ondertekenaars is dat moslims „Yeshua ha Mashiach mogen leren kennen als de enige Weg tot de God van Abraham, Isaak en Jacob.”

Opsteller Kok hoopt dat meer voorgangers en opinie­makers zich zullen aansluiten bij zijn verklaring. „Het feit dat er tot nu slechts zes mensen het manifest hebben ondertekend, vind ik zeer beschamend. Het toont het failliet van het christelijke geloof aan. De kerk is zouteloos op dit punt. Als er zeventig zijn die mij steunen, is dat een wonder. ”

Angst belemmert veel mensen om openlijk kritiek te uiten op de islam, stelt de joods-christelijke pastor uit Amersfoort. Onterecht, vindt hij. „De eerste christenen werden opgegeten door de leeuwen, zouden wij dan onze mond niet open durven doen om het gevaar van de islam aan te wijzen? Bovendien zegt de Bijbel zelf dat wij geen geest ontvangen van lafhartigheid, maar een geest van kracht, liefde en bezonnenheid.”

Met bedreigingen heeft Kok zelf nooit te maken gehad. „Soms krijg ik wel haatmails binnen, maar door vriendelijk te antwoorden, draait de afzender meestal wel bij. Ik ga daar niet voor opzij.”

Kok maakte in juni een zeer kritische film over de islam.

www.tora-yeshua.nl voor de verklaring en de lijst van ondertekenaars.