Uien? Ja, gewoon, simpel uien!

Foto ANP

In deze tijd van het jaar zijn de winkels weer volgepakt met allerlei snoeperijen en luxe voedsel.

Op de toonbank liggen de bestellijsten klaar en je hoeft maar aan te kruisen wat je hebben wilt voor de kerstdagen en oud en nieuw. Zelfs de goedkoopste supermarkten verkopen de meest 
luxe en dure hapjes, drankjes, vleessoorten, schotels, kazen, kersttoetjes enzovoorts. Je zou haast gaan geloven dat diep in de buidel tasten hoort bij een heerlijk kerstdiner of een gezellige oudejaarsavond.

Niets is minder waar. Juist met simpele, voordelige basisingrediënten is het mogelijk culinaire hoogstandjes te voorschijn te toveren. Toegegeven: dat kost best wat tijd. Maar is het verdwaasd winkel in, winkel uit rennen voor dat ene ongebruikelijke ingrediënt, of die ene superaanbieding ook niet vreselijk tijdrovend? Het blijft natuurlijk een eigen keuze, maar geef mij de rust van mijn eigen keuken maar in plaats van het gekrioel en gegraai in de winkels. Als je het een beetje handig plant kun je alles op tijd in huis halen en hoef je beslist niet tijdens de drukste dagen van het jaar in de winkels te zijn.

Neem nu zo’n basisingrediënt als uien. Uien? Ja, gewoon, simpel uien! Die zijn sowieso gemakkelijk te bewaren. Ik koop al jarenlang in oktober een net van 25 kilo winteruien en daar heb ik dan de hele winter lol van. Dit jaar kosten de uien ook nog eens drie keer niks. Er zijn boeren die hun uien maar hebben ondergeploegd, omdat het rooien hun meer kostte. Deze week zag ik zakken van 3 kilo voor een euro. Een lekkere, veelzijdige, gezonde groente voor maar 33 cent per kilo!

Misschien heb je er nooit zo bij stilgestaan wat je allemaal met uien kunt klaarmaken en reikt de fantasie niet verder dan hutspot, hachee en een gesnipperd uitje bij de patat of door de sla. Maar tik voor de grap eens ”recept uien” in op Google en je krijgt meer dan 1,5 miljoen resultaten te zien.

Uiensoep bijvoorbeeld. Dat is zo geweldig lekker! Daar kan geen kreeften-roomsoep uit een pakje tegenop. En wat te denken van een stukje stokbrood met uiencompôte? Dat is weer eens iets anders dan tapenade uit een potje.

Een bijgerecht of een hoofdgerecht van gevulde uien staat ronduit feestelijk en er is niet veel meer voor nodig dan uien, gehakt en wat kruiden. Je kunt hierbij je eigen smaak volgen. Het basisidee is dat je het bruine velletje van de uien haalt en ze een kwartiertje laat koken. Daarna moeten de uien uitlekken en afkoelen. Snijd vervolgens een kapje van de bovenkant af. Hol de uien voorzichtig uit en doe er de vulling in die je tijdens de kooktijd hebt klaargemaakt. Dat kan gewoon gekruid gehakt zijn, maar er kan ook iets extra’s aan worden toegevoegd, zoals stukjes walnoot, blokjes brie of gesnipperde paprika. Zet de gevulde uien in een ovenschaal en bak ze in een halfuurtje gaar en bruin in de oven op 180 graden. Eet smakelijk!

Teunie Luijk is echtgenote en moeder en houdt de weblog eenvoudigleven.blogspot.com bij.