Twijfel bij evangelicalen over Jezus als enige Weg

WASHINGTON - Een steeds groter aantal evangelicalen twijfelt er sterk aan of Jezus wel de enige Weg tot zaligheid is. Dat zou blijken uit een onderzoek van het Amerikaanse tijdschrift Newsweek, samen met Beliefnet, waarvan de resultaten deze week bekend werden.

Begin augustus stelden Newsweek en Beliefnet aan 1004 Amerikanen van 18 jaar of ouder de vraag wat zij geloven en hoe zij hun geloof in de praktijk brengen.

Een van de vragen in het onderzoek luidde: „Kan een goed persoon die geen aanhanger is van uw geloof naar de hemel gaan of de zaligheid verkrijgen, of niet?”

Van de evangelicale christenen die meededen, antwoordde 68 procent hierop met ja, 22 procent met nee; 10 procent zei het niet te weten. In totaal zei 79 procent van de ondervraagden hetzelfde. Van de rooms-katholieken gaf een „verbazingwekkend” hoog percentage van 91 procent een bevestigend antwoord, aldus Beliefnet.

Steven Waldman, woordvoerder van Beliefnet, noemt de resultaten van het onderzoek „zeer verrassend”, zo schrijft hij in een commentaar onder de kop ”De paar’len poorten zijn wijd open”. „Evangelicalen behoren tot de meest kerkgaande en religieus betrokken mensen in de Verenigde Staten, en een van de noties die zij op een willekeurige zondag waarschijnlijk het meest van hun voorganger horen, is dat het pad van de zaligheid loopt via Jezus.”

Hoe komt het, vraagt hij zich af, dat zo veel Amerikanen een zo centraal element in de christelijke theologie terzijde stellen?

Volgens hem is de beste verklaring hiervoor te vinden in het Newsweek-omslagartikel naar aanleiding van het onderzoek. De conclusie die hierin wordt getrokken is dat Amerikanen zo zijn gaan focussen op „een zeer persoonlijke stijl van aanbidding -gericht op een directe relatie met God- dat de spirituele ervaring het dogma, de leer gebaseerd op de autoriteit van de Bijbel, is gaan vervangen.”

Voor 39 procent van de ondervraagden is de voornaamste reden waarom zij een religie praktiseren „om een persoonlijke relatie met God te krijgen.” Voor 3 procent is het om deel uit te maken van een gemeenschap. Dit zou, aldus Waldman, ook kunnen verklaren waarom respondenten aangaven dat zij weliswaar een regelmatig gebedsleven hebben, maar niet naar de kerk gaan.

Zo’n 40 procent zei dat zij zich het „meest verbonden voelen met God of het goddelijke” op het moment dat zij alleen bidden of mediteren. Nog geen 30 procent gaf aan dat zij dit gevoel hebben als zij in de kerk zijn of bidden met anderen.