Toezichthouder OPTA kritisch op Nederlandse netneutraliteit

Filtering en netneutraliteit
Foto Fotolia

APELDOORN – Toezichthouder OPTA is niet gelukkig met de netneutraliteit zoals die door de Kamer bij wet is vastgelegd en ziet meer in de aanpak van de Europese Commissie.

Dat zei Remko Bos, directeur voor klantenzaken bij OPTA, onlangs op een congres over netneutraliteit in Roemenië. Webwereld schrijft erover.

Bos zet vraagtekens bij de voordelen van netneutraliteit voor de Nederlandse consument. „Is de consument er werkelijk bij gebaat? Dat is niet bewezen.” Ook is het voor providers nu veel moeilijker om een gevarieerd aanbod in kwaliteit en prijs aan consumenten voor te leggen, aldus Bos.

De Europese Commissie stelt dat netneutraliteit niet noodzakelijk is, maar concurrentie en transparantie wel. Volgens Bos moet de benadering van netneutraliteit gericht zijn op het oplossen van problemen, overheidsingrijpen moet daarin wel proportioneel zijn.

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) is geschrokken van de houding van OPTA. Hij heeft minister Verhagen van Economische Zaken vragen gesteld. Zo vraagt hij zich af wat de uitspraken van Bos betekenen voor de handhaving van netneutraliteit in Nederland.

SGP-Kamerlid ELbert Dijkgraaf zou minister Verhagen vrijdag heel kritische vragen gaan stellen naar aanleiding van de opmerkingen van OPTA-directeur Bos. Wat de SGP betreft, moet de onlangs aangenomen Telecommunicatiewet –die de netneutraliteit regelt– opnieuw tegen het licht worden gehouden. Provider Kliksafe zou zijn klanten gefilterd internet moeten kunnen blijven aanbieden.

Met het vastleggen van netneutraliteit door de Eerste Kamer medio mei is het voor provider Kliksafe niet mogelijk haar huidige werkwijze, het aan haar klanten uitsluitend aanbieden van bij de bron gefilterd internet, voort te zetten.

Eurocommissaris Neelie Kroes schreef eind mei op haar weblog dat ze niet alle providers wil dwingen het volledige internet aan te bieden. „Het is aan consumenten om met hun voeten te stemmen. En we willen geen drempels opwerpen voor ondernemers die selectieve internettoegang of speciale dienstenbundels willen aanbieden.”