Terug naar de basis

beeld RD RD

De feestdagen liggen alweer even achter ons. Iedereen is aan het werk en de kinderen gaan naar school alsof ze geen vakantie hadden.

Ik constateer hoe fijn het is dat alles weer normaal is. Vooral ook wat het eten betreft. Na de stollen, oliebollen en andere snoeperijen is een volkoren boterham met kaas een heuse traktatie. We gaan weer terug naar de basis!

Teruggaan naar de basis is op culinair gebied trouwens een echte trend. Topkoks laten hoogstandjes met allerlei buitenissige ingrediënten steeds meer links liggen, maar verrassen hun gasten met een eenvoudig stuk vlees van de koeien van boer Bart uit de polder. Of ze zetten simpele groenten uit de eigen, biologische moestuin op de kaart. Niet meer wat je van ver haalt, maar juist wat uit de buurt komt is lekker.

Ook in de huisvrouwenkeuken gaan we terug naar de basis. De pakjes, zakjes en kant-en-klaarproducten worden steeds meer uitgebannen. En bij veel volkstuincomplexen bestaat een wachtlijst. Nee, niet van 65-plusmannen die iets om handen willen hebben, maar van jonge huisvrouwen die hun eigen groenten willen kweken. Liefst nog zogenaamde vergeten groenten, zoals pastinaken en schorseneren.

Grappig is, dat ik onbedoeld op dit gebied een trendsetter blijk te zijn. Mijn blog eenvoudigleven.blogspot.com bestaat vijf jaar en al die tijd propageer ik deze terug-naar-de-basis-kookstijl.

Overigens zien we niet alleen op kookgebied dat mensen graag teruggaan naar de basis. Wellicht is dat een gevolg van de economische crisis. Mensen worden gedwongen om weer gewoon te gaan doen. En tot hun verrassing blijkt juist dat gewone heel speciaal. Wat mij betreft zet de terug-naar-de-basistrend op alle terreinen door. Het heeft een goed effect op de portemonnee, het milieu, de lijn, ja, zelfs ons hele welbevinden. Geen exotische vakanties naar verre oorden maar weer gewoon wandelen, fietsen en kamperen. Geen exorbitante bedragen uitgeven aan dure cadeaus, maar iets eenvoudigs en met zorg gekozen weggeven. Niet winkelen in exclusieve winkels, maar kringloopshoppen. Geen keuze uit dertig outfits, maar eenvoudige kleding en schoeisel in een overzichtelijk hoeveelheid.

Is dat alles ook niet wat we in de Bijbel lezen? Johannes de Doper, van wie we weten dat hij in een kemelsharen mantel gekleed ging en sprinkhanen at, zegt: Die twee rokken heeft, dele hem mede, die geen heeft; en die spijze heeft, doe desgelijks. We hebben dus niet veel nodig voor onszelf. Wat we méér hebben kunnen we beter delen met onze naaste die niets of minder heeft.

Paulus spreekt over matigheid als vrucht van de Heilige Geest (Gal. 5:22). Deze matigheid of zelfbeheersing is geen eigen verdienste, maar een genadegave. Als we met deze matigheid bedeeld zouden worden, wat zou dat dan een positieve uitstraling geven. Dan hebben we iets waarop men jaloers kan zijn. Geen trendsetter zijn, maar leven naar het eeuwenoude Woord.

Teunie Luijk is echtgenote en moeder en houdt de weblog eenvoudigleven.blogspot.com bij.