Sudanese moslims verwoesten kerk en Bijbelschool

Afrika
Een vrouw uit een vluchtelingenkamp in Darfur, Sudan. Foto EPA EPA

KHARTOEM – Een menigte woedende moslims heeft zaterdag in de Sudanese hoofdstad Khartoem een kerk en een Bijbelschool in brand gestoken.

Het kerkgebouw lag op een gebied dat de grens zou moeten zijn van Sudan en het vorig jaar afgescheiden Zuid-Sudan. Khartoem ligt in het noorden, maar de stad herbergt ook een groot aantal Zuid-Sudanezen. Zij claimen ook een deel van de stad.

Het kerkgebouw werd verwoest in de aanhoudende spanningen. Niemand raakte gewond. De kerk, met daarbij een Bijbelschool en slaapzalen, was van rooms-katholieke of anglicaanse origine.

Vorig jaar bereikte Sudan een vredesakkoord na meer dan twee decennia oorlog. De rust is echter niet weergekeerd. Er zijn veel conflicten tussen het overwegend islamitische noorden en het christelijke zuiden. Volgens Reuters spelen in het Afrikaanse land drie problemen een grote rol: etniciteit, religie en olie hebben een tol van 2 miljoen levens geëist. Veel wordt gevochten in de West-Sudanese regio Darfur en in de oliestad Heglig.

Christenen lijden onder de deining in Sudan. Ze hebben het in het noorden zwaarder te verduren dan voor het vredesakkoord van juli 2011.