Spies maakt zich zorgen over Curaçao

DEN HAAG (ANP) – Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maakt zich zorgen over de ontwikkelingen op Curaçao, waar het parlement het demissionaire kabinet naar huis heeft gestuurd.

„Elk normaal mens, dus ook de minister van Koninkrijksrelaties, zou zich zorgen maken over de situatie”, zei Spies vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad. „Het is iedere keer weer een verrassing wat er gebeurt op Curaçao”, voegde ze daar aan toe.

Verder noemde ze de situatie, die is ontstaan nadat een meerderheid van de parlementariërs zich deze week afsplitste van de rest van het parlement vanwege het dictatoriale gedrag van de parlementsvoorzitter, „bizar”. „Het is bizar dat er twee parlementen zijn met ieder hun eigen voorzitter.”

Spies zei dat het niet aan de Nederlandse politiek is om oplossingen te vinden op Curaçao. De politieke crisis op Curaçao duurt volgens haar al „veel te lang”. Ze hoopt dat de impasse snel doorbroken wordt. Volgens Spies kan de situatie zo, in het belang van de bevolking, niet tot 19 oktober doorgaan. Op die dag staan er parlementsverkiezingen gepland.

Curaçao is sinds oktober 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.